Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Trumpismi vie vaalitappioon, mutta vain sitä kannattamalla pääsee ehdolle: republikaanit pohtivat, miten avata poliittinen umpisolmu

Seitsemän republikaanisenaattoria äänesti Trumpin virkasyytteen puolesta. He laskevat poliittisen tulevaisuutensa sen varaan, että trumpismin vetovoima hiipuu.
Blogit Americana 15.2.2021 12:39
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Valta tulee alhaalta. Se ei ole automaattisesti hierarkinen tai rakenteellinen voima, joka virtaa ylhäältä alas. Valta on hienovaraisempaa, eikä alistu binäärisiin malleihin.

En tiedä, ovatko Donald Trumpin valtakunnanoikeuden syytteistä vapauttaneet republikaanisenaattorit lukeneet Michel Foucaultia, mutta ainakin he ymmärtävät tämän argumentit erittäin hyvin. Senaattorit olivat kuunnelleet vaalipiiriensä kenttää huolellisesti ennen äänestystä.

Seitsemän republikaanisenaattoria äänesti Trumpia vastaan, mutta 43 painoi nappia vapauttavan tuomion puolesta. Äänestyspäätös osoittaa populismin ja Foucaultinkin edustaman postmodernismin voiman amerikkalaisessa politiikassa. Totuus on nyt poliittinen ja sosiaalinen muuttuja.