Trumpin veto ei toimi: Tuontitullien historia on ruma

Tuontitullien vakavin vaara taloudelle piilee kauppasodassa.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Presidentti Donald Trumpin flirttailu tuontitullien kanssa on virhe ja poikkeama Yhdysvaltojen yli 70 vuotta vanhasta kauppapoliittisesta linjasta. Mutta Trump ei ole yksin, ja virhe ei ole ensimmäinen.

Toisen maailmansodan voittajavaltiot sopivat kansainvälisen talouspolitiikan tulevaisuudesta Bretton Woods -kokouksessa heinäkuussa 1944. Sodan lopputulos alkoi olla selvä, ja nyt oli aika keskustella sodanjälkeisestä maailmasta.

Bretton Woodsissa 44 liittoutunutta valtiota sitoutuivat Kansainvälisen jällenrakennus- ja kehittämispankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston perustamiseen. Ne myös sitoivat valuutat kultakantaan Yhdysvaltojen dollarin kautta.

Tapaamisen keskeinen periaate oli kansainvälisen kaupan vapauttaminen. Neuvottelijat näkivät, kuinka protektionismi vahingoitti maailmantaloutta 1930-luvulla. Se syvensi lamaa ja edesauttoi fasismin nousua. Tapahtumien varjossa oli helppo yhtyä Frédéric Bastiatin suuhun usein laitettuun sanontaan: ”Jos kauppatavarat eivat ylitä rajoja, armeijat tekevät sen.”