Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Trumpin tiimi ja Venäjä: Soppa sakenee – olisi hölmöä luulla paljastusten loppuvan

Blogit Americana 13.7.2017 17:23
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kiista siitä, pyrkikö Donald Trumpin kampanja yhteistyöhön Venäjän kanssa vaalivoiton takaamiseksi, on ohi. Nyt voimme väitellä, oliko yhteistyö maanpetos vai ei.

Tiistaina 11. heinäkuuta New York Times ilmoitti Donald Trump Jr:lle, että lehti aikoi julkistaa juniorin sähköpostit koskien hänen tapaamistaan venäläisen asianajajan kanssa.

Kesällä 2016 asianajaja oli lähestynyt Trumpin kampanjaa luvaten raskauttavaa materiaalia Hillary Clintonista.

Juniori oli innoissaan viestistä. Hän sopi tapaamisesta asianajajan kanssa. Vihjaukset asianajan läheisistä kontakteista Kremliin ja Venäjän halusta auttaa juniorin isän presidenttikampanjaa ainoastaan lisäsivät miehen innostusta.

Kesäkuun 9. päivä juniori, Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner ja kampanjapomo Paul Manafort tapasivat Natalia Veselnitskajan Trump Towerissa New Yorkissa.

Veselnitskajalla ei lopulta ollut Clintoneista lokaa, joka olisi kiinnostanut Trumpin tiimiä. Tapaaminen oli vesiperä.

Savun takaa löytyy tulta.

Miksi paljastuksella on merkitystä?

Ensiksikin se osoittaa että Trumpin tiimi oli kiinnostunut yhteistyöstä venäläisten kanssa Hillary Clintonin ryvettämiseksi. Juniori oli innoissaan ajatuksesta, että Kremliä lähellä olevat tahot tukisivat heitä vaalikampanjassa Clintonia vastaan.

Toisekseen se osoittaa savun takaa löytyvän tulta. Trump on toistuvasti kiistänyt kaiken toimimisen venäläisten kanssa. Nyt juniorin omat sähköpostit osoittavat kampanjan ainakin pyrkineen yhteistyöhön Kremliä läheisten tahojen kanssa.

Sähköpostit myös todistavat, jälleen kerran, Trumpin tiimin jatkuvan patologisen valehtelun Trumpin suhteista Venäjään. Juniori ensin kiisti tapaamisen. Seuraavaksi hän myönsi tapaamisen mutta sanoi sen keskittyneen adoptiokysymyksiin. Lopulta hän päätyi julkistamaan sähköpostit, jotka osoittivat totuuden.

 

Trumpin rintama on murenemassa. Vankan republikaaninen National Review on ollut armoton tuomitessaan Trumpin tiimin toimet.

Jatkuvat paljastukset ovat liki halvaannuttaneet Valkoisen talon. Presidentti on keskittynyt huutamaan televisiolle sekä puolustamaan itseään ja perhettään epäilyjä vastaan. Toimittajat kertovat Valkoisen talon vuotavan kuin sihvilä, kun tilejä tasaavat ja maineestaan huolestuneet operoijat jakavat tietoja medialle liki tauotta.

On aivan liian aikaista analyysiin. Olisi hölmöä luulla paljastusten loppuvan tähän.

Trumpin presidenttiys ei ole vielä vaarassa. Mutta se on vaarallisella tiellä, ilman karttaa eteenpäin.

 

Soundtrack: Grateful Dead, Althea.