Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Trumpin presidenttiys ja järjestelmän halvaus kypsyttivät – Osa amerikkalaisista katsoo nyt kaiholla Eurooppaan

Blogit Americana 19.1.2018 13:21
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Donald Trumpin presidenttiys ja republikaanien valtakausi ovat saaneet jotkut demokraatit kyseenalaistamaan Yhdysvaltojen perustuslain.

Kuten useimmissa demokratioissa, myös Yhdysvalloissa perustuslaki pohjaa montesquilaiseen vallan kolmijako-oppiin. Mutta toisin kuin useimmissa muissa demokratioissa, Yhdysvalloissa presidentin valtaoikeudet ovat poikkeuksellisen laajat.

Yhdysvalloissa presidentti johtaa samanaikaisesti sekä maata että sen hallitusta. Hän on myös puolueensa de facto –johtaja.

Parlamentaarisissa järjestelmissä hallitseva puolue tai koalitio muodostaa hallituksen, joka vaihtuu vaalivoittojen ja –tappioiden myötä. Amerikkalaisessa mallissa Trumpin hallinto jatkaa ainakin vuoteen 2020, vaikka demokraatit saisivat murskavoiton kuluvan vuoden marraskuun kongressivaaleissa.

 

Parlamentaarinen systeemi mahdollistaa nopean päätöksenteon, kun taas amerikkalainen malli on hidas ja vaikea operoida. Sen sisäänrakennettu konservatismi pyrkii estämään yhteiskunnan nopean tempoilun ja rohkaisee kompromissihakuisiin ratkaisuihin.