Trumpin Grönlanti-puheiden takana näyttää olevan ainakin kaksi motiivia

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Onko presidentti Donald Trump kolme siirtoa edellä vastustajiaan vai onko hänen ulostuloissaan kyse vain filtterittömän, asioista tietämättömän narsistin neuroottisesta halusta pysyä valokeilassa?

Debatti kävi aktiivisena pari vuotta sitten. Trumpin puolustajat tulkitsivat hänen hämmentävät twiittinsä osana laajempaa peliä, jossa Trump hassutti vastustajansa pakottamalla heidät reagoimaan Trumpin ulostuloihin. Hän kontrolloi keskustelua, hyökkäsi ja pussitti vastustajansa omalaatuisella kommunikointitaktiikallaan.

Vastustajat näkivät Trumpin twiitit ainoastaan narsistin idioottimaisena monologina. Heille Trump oli kuin globaalin yleisön saanut huoltoaseman kahvilan typerin mies, joka puhuu täydellisen tietämättömyyden antamalla varmuudella asiasta kuin asiasta.

En tiedä kovin monta vakavasti otettavaa kommentoijaa, jotka edelleen uskovat ensimmäiseen vaihtoehtoon. Myös useimmat vakavasti otettavat kannattajat sivuuttavat Trumpin twitterin taustameluna, johon ei kannata kiinnittää liikaa huomiota.

Trumpin twiiteissä on silti oma logiikkansa. Mies yleensä twiittaa jotain pöyristyttävää, kun kansakunnan huomio on ohjautunut hetkeksi pois hänestä, ja Trumpille on tullut ikävä valokeilaa. Trump myös satunnaisesti yrittää ohjata keskustelua pois hänelle epämieluisista aiheista metelöimällä Twitterissä.