Trumpin äänestäjät tarvitsevat ymmärrystä

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Englantilainen kirjailija Zadie Smith julkaisi tuoreessa New York Review of Booksissa erinomaisen analyysin brexit-äänestyksestä.

Smith, transatlanttisen, gentrifioidun, kulturaalisesti valveutuneen, etnisesti kirjavan ja poliittisesti korrektin kuplan asukki reagoi vaalitulokseen sekoituksella kauhua ja älykästä itsekritiikkiä.

Pari päivää ennen äänestystä Smith söi illallista Pohjois-Lontoon älyköistä koostuneen seurueensa kanssa. He ihmettelivät porukalla koko vaaleja: miten kukaan voi äänestää eri tavalla kuin me?

Keskustelijat pian siirtyivät kritisoimaan nuorempien vasemmistolaisten taipumusta sensuuriin sekä eriävien mielipiteiden tukahduttamiseen. Eräs keskustelijoista sanoi, että nuoret ”ovat oppineet asenteen meiltä. Me olemme aina halunneet, että ihmiset tietäisivät meidän olevan oikeassa, asioiden oikealla puolella. Oikeassa oleminen on ollut tärkeämpää kuin tekeminen. Se on ollut kaikkein tärkeintä.”

Smith joutui myöntämään itselleen, että hänen elinympäristönsä ei ole niin harmonisen monikulturaalinen kuin hän haluaisi kuvitella. Cambridgessa koulutettu jamaikalaisen äidin ja englantilaisen isän tytär, eräs sukupolvensa parhaita englanniksi kirjoittavia kirjailijoita, New Yorkin ja Lontoon älykköpiirien välillä sukkuloiva Smith havahtui modernin Britannian olevan erilainen kuin hänen asemassaan olevat ihmiset uskottelevat.