Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Trumpin 100 päivää: Takinkäännön ennätyskoe?

Blogit Americana 26.4.2017 19:04
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Lauantai 29. huhtikuuta on Donald Trumpin presidenttiyden 100. päivä.

Sen jälkeen kun Franklin Delano Roosevelt pisti hulinaksi presidenttiytensä alkusuoralla, ensimmäisestä sadasta päivästä on tullut yleinen presidentin mittatikku.

Presidentti Trump on yllättänyt minut positiivisesti presidenttiytensä alkusuoralla.

Trump on ollut hallinnollisesti vielä epäpätevämpi ja laiskempi kuin mitä odotin. Trump on selkeästi ollut kiinnostuneempi golfin pelaamisesta, tviittaamisesta ja yritystensä mainostamisesta kuin hallinnollisesta puurtamisesta.

Ja hyvä näin.

Trumpin lupaama Obamacaren kumoaminen ja uusi terveydenhoito-ohjelma kaatuivat jo ennen äänestystä. Oikeusistuimet ovat estäneet Trumpin Lähi-idän maahantulokiellon. Verouudistus ja muuri Meksikon rajalle ovat toistaiseksi toteuttamatta, ja niiden puskeminen kongressin läpi ei ole helppoa.

Trump on käyttänyt executive order -valtaansa muun muassa kumotakseen monet Barack Obaman hallinnon määräykset koskien muun muassa ympäristösuojelua, ja hän on yrittänyt tehostaa tuontitullien keräämistä sekä amerikkalaisten tuotteiden suosimista muun muassa liittovaltion hankinnoissa. Nämä vedot ovat silti kokonaisuudessaan melko pieniä.

 

Presidentit useinkin muuttavat mielipiteitään kampanjan ja Valkoisen talon välillä, mutta Trump on kääntänyt takkinsa poikkeuksellisen rivakasti.

Trump ei enää syytä Kiinaa valuuttamanipuloinnista vaan uskoo nyt Yhdysvaltojen dollarin olevan liian kallis.

Aikaisempi äänekäs Lähi-idän tilanteeseen puuttumisen vastustaminen on historiaa. Trump lähetti ohjuksia Syyriaan, ja hänen ulkoministerinsä lupasi Yhdysvaltojen iskevän kaikkia ihmisoikeuksien polkijoita vastaan.

Ehdokas Trump kutsui Natoa aikansa eläneeksi järjestöksi, mutta presidentti Trump pitää sitä nyt läntisen puolustuksen ja yhteistyön tukipilarina.

Trump ehdotti, että hän voisi keskustella Kim Jong-unin ja Vladimir Putinin kanssa. Nyt tilanne Korean niemimaalla on jälleen räjähdysaltis ja suhteet Venäjään ovat edelleen huonot.

Ennen virkaanastujaisiaan Trump lupasi ”kuivattaa Washingtonin suon” ja pistää Wall Streetin ojennukseen. Presidentti Trumpin hallitus on kokonaisuutena kaikkien aikojen rikkain, ja Wall Street -pankkiiri Steven Mnuchin on valtiovarainministeri.

Ehdokas Trump kritisoi toistuvasti Pariisin ilmastosopimusta ja uhkasi Yhdysvaltojen vetäytyvän sopimuksesta. Nyt presidentti tarkastelee sitä huomattavasti myönteisemmin ja monet hänen läheisistä neuvonantajistaan suosittelevat Yhdysvaltojen pysymistä sopimuksessa.

Muut jäävät pitämään tyhjää säkkiä.

Kenenkään Trumpin uraa seuranneen ei pitäisi olla yllättynyt.

Mies on läpi uransa jättänyt muut pitämään tyhjää säkkiä, kun hän on reissanut konkurssioikeuden kautta takaisin luksusasuntoonsa.

Äänestäjien tai venäläisten operaattorien odotusten pettäminen on golfkielellä Trumpille ”par for the course”.

 

Soundtrack: Band of Horses, In a Drawer