Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Trump on vastaus evankelisten rukouksiin

Blogit Americana 7.8.2017 10:29
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Perjantaina 4. elokuuta Ralph Reed, evankelinen kristitty ja konservatiivinen aktivisti, vieraili Bill Maherin talk show’ssa.

Christian Coalitionin perustaja ja Faith and Freedom Coalitionin johtaja puolusti Donald Trumpia monomaanisesti.

Maherin vihjatessa, että Trumpin käytös on melko kaukana Jeesuksen puheista ja esimerkistä, Reed palasi jatkuvasti Trumpin nimittämään korkeimman oikeuden tuomariin Neil Gorsuchiin. Trumpin (toistaiseksi) pitämä lupaus nimittää konservatiivisia tuomareita painoi Reedin vaakakupissa enemmän kuin mikään muu.

Kun jopa monet keskeiset Trumpin tukijat alkavat epäillä presidentin kykyjä, evankeliset seisovat edelleen vankasti miehensä takana. Yli 80 prosenttia valkoisista evankelisista äänesti Trumpia, ja hänen suosionsa uskonnollisen oikeiston parissa ei ole hiipumassa.

Pinnallisesti katsottuna evankelisten tuki Trumpille on eettisesti vähintäänkin omituista.

Trump on suositumpi evankelisten parissa kuin esimerkiksi George W. Bush, jonka uskonnollisuus oli huomattavasti näkyvämpää sorttia kuin jatkuvasti valehtelevan, heikompiaan solvaavan, kolmesti avioituneen aviorikkojan, seksuaalisen ahdistelijan ja kristinuskon perusteet tietämättömän miehen, joka sanoo ettei hänellä ole mitään tarvetta pyytää syntejään anteeksi Jumalalta.

Trump-puhe oli mannaa.

Evankelisten tuen keskeinen selitys löytyy aborttikysymyksestä.

Abortista on tullut uskonnollisen oikeiston keskeinen poliittinen motivaattori. He ovat valmiita vaikka millaisiin lehmänkauppoihin, jos he vain saavat presidentin, joka tukee heidän pyrkimyksiään abortin kieltämiseksi.

Koska Yhdysvalloissa aborttioikeus perustuu korkeimman oikeuden Roe v. Wade -päätökseen (1973), he haluavat presidentin, joka nimittää tuomareita, jotka kumoavat abortin peruslaillisuuden. Reedin keskittyminen Trumpin Gorsuch-nimitykseen on esimerkki tästä ajattelusta.

Kampanjapolulla Trump puhui aborttia vastaan hänelle tyypillisen graafisella kielellä luvaten nimittää konservatiivisia – eli potentiaalisesti abortinvastaisia – tuomareita. Tämä oli mannaa evankelisille.

 

Toinen selitys on historiallinen.

Amerikkalainen kristinusko on jo vuosisatoja vierastanut valtion roolia uskonnossa. Heidän puritaanisten, anabaptististen tai katolisten esi-isiensä kokemukset Euroopassa osoittivat, että valtio ei aina osoittautunut suopeaksi heidän uskonnollisille tuntemuksilleen. Monien uskovien visioissa pieni ja heikko keskitetty hallinto takaa uskonnollisen vapauden.

Evankelisten perspektiivistä viime vuodet ovat todistaneet heidän uskomuksensa oikeaksi. He näkevät, että demokraatit ovat käyttäneet lakia ja valtiota puskemaan liberaalien näkemyksiä seksuaalisuudesta koko yhteiskuntaan.

Evankeliset tuntevat uskonnollisten vakaumuksensa olevan hyökkäyksen kohteena. Suuri valtio yrittää pakottaa kristityt yrittäjät leipomaan kakkuja homohäihin piittaamatta heidän vakaumuksestaan.

 

Kyse on myös vallasta.

Kun puritaanit saapuivat Uuteen Englantiin 1600-luvun alkupuoliskolla, he eivät etsineet niinkään uskonnollista vapautta kuin mahdollisuutta luoda oma kristillis-utopinen yhteiskunta. He halusivat pakottaa muut uskomaan tai ainakin käyttäytymään puritaanien kalvinististen periaatteiden mukaisesti.

Trumpin autoritaariset tendenssit sopivat tähän kuvioon.

Kun Trump tviittasi estävänsä transsukupuolisten hyväksymisen asevoimiin tai puhui muslimien maahanmuuton kieltämisestä, evankeliset hurrasivat päätökselle. He ovat, puritaanien tavoin, usein kiinnostuneempia omien uskomustensa ja eettisten vakaumustensa puskemisesta kuin uskonnollisesta vapaudesta.

Jumala on valmentaja.

Monet evankeliset ovat myös omaksuneet puhtaan materialismin.

Miljoonien ihmisten teologiassa Jumalasta on tullut jonkinlainen valmentaja, joka tarjoaa ylimaallista oikeutusta ja selitystä heidän mielihaluilleen.

He lukevat Raamattua kirjaimellisesti – paitsi silloin, kun Jeesus varoittaa materialismin vaaroista ja kehottaa seuraajiaan jakamaan omaisuutensa köyhille. Pienen valtion teologis-poliittinen puolustus on vuosikymmenten myötä sulautunut yhteen vapaiden markkinoiden filosofian kanssa.

 

Trump on evankelisten presidentti. Heidän tukensa ei katoa helpolla.

Paradoksaalisesti Trumpin karkeus, autoritaarisuus, mustavalkoinen ajattelu ja vastakkainasettelun politiikka takaavat sen.

 

Soundtrack: Kansas, Carry on Wayward Son.