Trump – vasemmiston luomus?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Tom Nichols, professori ja poliittinen kommentaattori, syyttää amerikkalaista vasemmistoa Donald Trumpin noususta.

Tuoreessa esseessään Nichols sanoo Trumpin edustavan vastareaktiota vasemmistolaiseen hegemoniaan amerikkalaisessa arvokeskustelussa. Oikeisto voitti taistelun amerikkalaisesta talousajattelusta ja vasemmisto niin sanotun kulttuurisodan, Nichols sanoo.

Vasemmiston voitto kulttuurisodassa on niin totaalinen, että se katsoo omien arvojensa edustavan normaalia, Nichols sanoo. Eriävät mielipiteet vaikkapa homoliitoista, Black Lives Matter -liikkeestä tai maahanmuutosta eivät ainoastaan leimaa esittäjäänsä moraalisesti harhautuneeksi troglodyytiksi, luolaihmiseksi, mutta myös pahimmillaan johtavat sosiaaliseen paitsioon ja jopa potkuihin.

Nichols argumentoi, että suvaitsevainen hegemonia on paikoitellen muuttunut vaahtosuiseksi ja pohjimmiltaan antiliberaaliksi mielipiteiden kontrolliksi. Kulturaalisesti konservatiiviset tai ennakkoluuloiset henkilöt eivät saa rauhassa totuttautua ajatukseen uudelleen määritellystä avioliitosta tai muihin yhteiskunnan rajuihin muutoksiin, vaan ”liberaali” hegemonia hyökkää maltillisiakin kriitikkoja vastaan absoluuttisen moraalisen ylemmyytensä koko arsenaalilla.

Trump on antiteesi suvaitsevalle hegemonialle. Mies on kävelevä poliittinen keskisormi kaikille eliiteille, republikaanien kalustetuissa huoneissa asuva siipi mukaanluettuna. Trumpin tyyli on vedonnut kansanosaan, joka kokee suvaitsevaiston otteen julkisesta keskustelusta heidän arvojaan halventavana.