Trump valitsi hallituksensa: Miljardöörejä ja populisteja

Trump keskittyy rooliinsa kansanliikkeen symbolina ja poliittisena rocktähtenä.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Donald Trumpin hallitus on nyt valtaosin kasassa. Sen tulevaisuutta ja saavutuksia on vaikea arvioida, mutta ainakin yksi asia on nyt selvä: kukaan ei voi syyttää Trumpia kokeilunhalun puutteesta.

Politiikan ja liike-elämän välinen liikehdintä ei ole mitään uutta. Yhdysvaltojen poliittinen historia on täynnä menestyksekkäitä liikemiehiä, jotka ovat sukkuloineet julkishallinnon ja yksityisen sektorin välillä, aina valtion syntymävuosista lähtien.

Silti Trumpin hallituksessa liikemiehet ovat edustettuina paremmin kuin kertaakaan poliittisessa lähimuistissa. Hallitus on historian rikkain yli 14 miljardin dollarin kokonaisomaisuudellaan. Menestyneet liikemiehet johtavat porukkaa, kauppaministeri Wilbur Rossista valtiovarainministeri Steve Mnuchiniin.

Trumpin valinnoista yllättävin oli Exxon-Mobilen pääjohtaja Rex Tillersonin nimitys ulkoministeriksi. Tillerson on ulkopoliittinen noviisi. Globaalin öljyjätin pomona hänellä on kokemusta toimimisesta valtioiden päämiesten kanssa ja oletettavasti jonkin sortin ymmärrys geopolitiikasta, mutta hänellä ei ole politiikon kokemusta Washingtonin kulttuurista.

Pian aloittava hallitus on paikoitellen ristiriidassa Trumpin kampanjan keskeisen viestin kanssa. Ehdokas Trump lupasi heikentää rahan valtaa Washingtonissa ja kauppasi itseään sinikaulusmiljardöörinä. Nyt hänen hallintonsa on täynnä ison rahan pelureita, pankkiireista yritysjohtajiin.