Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Trump valitsi hallituksensa: Miljardöörejä ja populisteja

Blogit Americana 20.12.2016 16:47
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Donald Trumpin hallitus on nyt valtaosin kasassa. Sen tulevaisuutta ja saavutuksia on vaikea arvioida, mutta ainakin yksi asia on nyt selvä: kukaan ei voi syyttää Trumpia kokeilunhalun puutteesta.

Politiikan ja liike-elämän välinen liikehdintä ei ole mitään uutta. Yhdysvaltojen poliittinen historia on täynnä menestyksekkäitä liikemiehiä, jotka ovat sukkuloineet julkishallinnon ja yksityisen sektorin välillä, aina valtion syntymävuosista lähtien.

Silti Trumpin hallituksessa liikemiehet ovat edustettuina paremmin kuin kertaakaan poliittisessa lähimuistissa. Hallitus on historian rikkain yli 14 miljardin dollarin kokonaisomaisuudellaan. Menestyneet liikemiehet johtavat porukkaa, kauppaministeri Wilbur Rossista valtiovarainministeri Steve Mnuchiniin.

Trumpin valinnoista yllättävin oli Exxon-Mobilen pääjohtaja Rex Tillersonin nimitys ulkoministeriksi. Tillerson on ulkopoliittinen noviisi. Globaalin öljyjätin pomona hänellä on kokemusta toimimisesta valtioiden päämiesten kanssa ja oletettavasti jonkin sortin ymmärrys geopolitiikasta, mutta hänellä ei ole politiikon kokemusta Washingtonin kulttuurista.

Pian aloittava hallitus on paikoitellen ristiriidassa Trumpin kampanjan keskeisen viestin kanssa. Ehdokas Trump lupasi heikentää rahan valtaa Washingtonissa ja kauppasi itseään sinikaulusmiljardöörinä. Nyt hänen hallintonsa on täynnä ison rahan pelureita, pankkiireista yritysjohtajiin.

Toisaalta Trump on taitavasti pyrkinyt tasapainottamaan hallintoaan valitsemalla kansanomaisia populisteja muihin näkyviin rooleihin. Hänen valintansa energiaministeriksi on Texasin entinen kuvernööri Rick Perry, joka on julkisesti sanonut haluavansa lakkauttaa koko energiaministeriön.

Ympäristönsuojelulaitoksen tuleva johtaja Scott Pruitt ei usko ilmastonmuutokseen ja on taistellut pian johtamaansa laitosta vastaan läpi uransa.

Tuleva opetusministeri Betsy DeVos on äänekäs koululaitoksen kriitikko, joka haluaa antaa vanhemmille valtion tukea siirtääkseen lapsensa yksityisiin kouluihin.

Trumpin oikeusministeri Jeff Sessions on kritisoinut korkeimman oikeuden päätöksiä koskien vähemmistöjen äänestysoikeuden erityistä suojelua, puolustaen kantaansa osavaltioiden oikeuksilla.

 

Trump jatkaa projektiaan, jossa hän yrittää samanaikaisesti miellyttää sekä republikaanien establishmentia että establishmentia vihaavia duunariäänestäjiään.

On houkuttelevaa veikata, että Trumpin hallituksesta tulee yksi vaikutusvaltaisimmista aikoihin. Hallitseminen ei näytä kiinnostavan tulevaa presidenttiä. Hän ei ole vaivautunut kuuntelemaan päivittäisiä turvallisuuspoliittisia briiffauksia vaan viettää mieluummin aikansa kiertämässä maata puhumassa palvoville faneilleen.

Trump selvästi nautti kampanjoinnista ja haluaa sen jatkuvan presidenttiyden aikanakin.

Jos kaikki tietomme Trumpin persoonasta, kiinnostuksen aiheista ja toimintatavasta pitävät paikkansa, hän delegoi suuren osan vallasta yksittäisille ministereille ja ministeriöille. Trump itse keskittyy rooliinsa kansanliikkeen symbolina ja poliittisena rocktähtenä.

Ja tämä ei ole Yhdysvaltojen tai maailman kannalta huonoin mahdollinen vaihtoehto.

 

Soundtrack: Kurt Vile, Smoke Ring for My Halo