Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Trump v. kenialainen muslimi-sosialisti

Marko Maunula
Blogit Americana 11.4.2011 13:17

Kiinteistömoguli-showmies Donald Trump heitti hattunsa republikaanien presidenttikisaan ja aloitti kampanjansa epäilemällä presidentti Obaman amerikkalaisuutta. Tämä nosti hänet välittömästi aivan gallup-kärjen tuntumaan.

Trump on terävä operaattori ja taitava showmies. Mielipidetiedostelut osoittavat, että yli puolet republikaanien esivaaliäänestäjistä uskovat Obaman syntyneen ulkomailla. Muut republikaaniset ehdokkaat ovat tanssineet semanttisesti kysymyksen ympärillä, yrittäen samanaikaisesti miellyttää hihhuleita sekä vaikuttaa täyspäisiltä ihmisiltä, mutta Trump on valinnut erilaisen strategian. Hän on ryhtynyt ns. birther-hihhuleiden marssinjohtajaksi.

Viime viikolla Trump ilmoitti lähettävänsä tutkimusryhmän Hawajille etsimään todisteita Obaman syntyperästä. Samanaikaisesti Trump on kiertänyt televisiokanavia puhuen epäilyistään koskien Obaman amerikkalaisuutta.

Strategia toimii, sillä hihhulit ovat tehneet Trumpista sankarinsa. Tuore mielipidetutkimus osoittaa, että Trump on noussut republikaanien esivaalirankkauksissa jaetulle kakkossijalle.

Birther-hihhulointi on poliittista komediaa parhaimmillaan. Republikaanien johto on ollut hiljaa koskien naurettavia epäilyjä Obaman syntyperästä, pyrkien kanavoimaan hihhulien energiaa ja imemään sen avulla ääniä, mutta nyt ovat potilaat ottamassa vallan mielisairaalasta. Ääriuskomukset ovat nyt nostaneet puolivillaisen showmiehen sekoittamaan republikaanien presidenttipakkaa.

Obama voisi lopettaa sirkuksen välittömästi näyttämällä ns. pitkän kaavan syntymätodistuksensa, mutta miksi hän tekisi niin? Republikaanien hihhulointi sataa istuvan presidentin laariin, korostaen hänen täysipäisyyttään vastaehdokkaisiin verrattuna. Obaman joukkueen kannattaa antaa enemmän köyttä sekä hurrata Trumpin puolesta. Jokainen päivä kun republikaanit mesoavat Obaman syntyperästä on päivä pois vakavasta kampanjoinnista.

Soundtrack: The Replacements, Talent Show.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Amerikan porvareissa on kovin paljon sekopäitä, joita vastaan Oba vaikuttaa kunnon mieheltä, joka pääsee toiselle kaudelle.

”Republikaanien hihhulointi sataa istuvan presidentin laariin”

Näinhän se menee, vielä kun saadaan Palin sekoilemaan oikein huolella niin hyvältä näyttäää.

”Obama voisi lopettaa sirkuksen välittömästi näyttämällä ns. pitkän kaavan
syntymätodistuksensa, mutta miksi hän tekisi niin? Republikaanien hihhulointi
sataa istuvan presidentin laariin, korostaen hänen täysipäisyyttään
vastaehdokkaisiin verrattuna. Obaman joukkueen kannattaa antaa enemmän
köyttä sekä hurrata Trumpin puolesta. Jokainen päivä kun republikaanit mesoavat Obaman syntyperästä on päivä pois vakavasta kampanjoinnista.”

Esim. siitä syystä pitäisi syntymätodistus näyttää, että sillä todistetaan USA:ssa yksi presidentin viran kelpoisuusvaatimuksista. Kirjoittaja ei ole näköjään paljoakaan laillisuuden perään., joten olisiko siksi mm. vastaehdokkaan murha sallittu, koska sehän silloin parantaisi toisen ehdokkaan mahdollisuuksia tulla valituksi. Trump on tullut kuvaan mukaan nimenomaan kisaamaan republikaanien ykkösehdokasta Ron Paulia vastaan, jonka kampanjointi keskittyy vakaviin asiohin. Hänestäkin olisi voinut olla edes pieni mainita tekstissä.

””Obama voisi lopettaa sirkuksen välittömästi näyttämällä ns. pitkän kaavan
syntymätodistuksensa”

Ja sehän julistettaisiin välittömästi väärennökseksi ja todisteeksi kuinka epätoivoinen Obama on.

”Esim. siitä syystä pitäisi syntymätodistus näyttää, että sillä todistetaan USA:ssa yksi presidentin viran kelpoisuusvaatimuksista”

Ihanko tosissasi meinaat, ettei kukaan ole tähän päivään mennessä pressan kelpoisuutta tarkastanut? Tuskinpa siellä luotetaan pelkkään miehen sanaan. Rauhoitu hyvä mies, pyydä vaikka samanhenkiset kaverisi teelle…