Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Trump v. kenialainen muslimi-sosialisti

Blogit Americana 11.4.2011 13:17
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kiinteistömoguli-showmies Donald Trump heitti hattunsa republikaanien presidenttikisaan ja aloitti kampanjansa epäilemällä presidentti Obaman amerikkalaisuutta. Tämä nosti hänet välittömästi aivan gallup-kärjen tuntumaan.

Trump on terävä operaattori ja taitava showmies. Mielipidetiedostelut osoittavat, että yli puolet republikaanien esivaaliäänestäjistä uskovat Obaman syntyneen ulkomailla. Muut republikaaniset ehdokkaat ovat tanssineet semanttisesti kysymyksen ympärillä, yrittäen samanaikaisesti miellyttää hihhuleita sekä vaikuttaa täyspäisiltä ihmisiltä, mutta Trump on valinnut erilaisen strategian. Hän on ryhtynyt ns. birther-hihhuleiden marssinjohtajaksi.

Viime viikolla Trump ilmoitti lähettävänsä tutkimusryhmän Hawajille etsimään todisteita Obaman syntyperästä. Samanaikaisesti Trump on kiertänyt televisiokanavia puhuen epäilyistään koskien Obaman amerikkalaisuutta.

Strategia toimii, sillä hihhulit ovat tehneet Trumpista sankarinsa. Tuore mielipidetutkimus osoittaa, että Trump on noussut republikaanien esivaalirankkauksissa jaetulle kakkossijalle.

Birther-hihhulointi on poliittista komediaa parhaimmillaan. Republikaanien johto on ollut hiljaa koskien naurettavia epäilyjä Obaman syntyperästä, pyrkien kanavoimaan hihhulien energiaa ja imemään sen avulla ääniä, mutta nyt ovat potilaat ottamassa vallan mielisairaalasta. Ääriuskomukset ovat nyt nostaneet puolivillaisen showmiehen sekoittamaan republikaanien presidenttipakkaa.

Obama voisi lopettaa sirkuksen välittömästi näyttämällä ns. pitkän kaavan syntymätodistuksensa, mutta miksi hän tekisi niin? Republikaanien hihhulointi sataa istuvan presidentin laariin, korostaen hänen täysipäisyyttään vastaehdokkaisiin verrattuna. Obaman joukkueen kannattaa antaa enemmän köyttä sekä hurrata Trumpin puolesta. Jokainen päivä kun republikaanit mesoavat Obaman syntyperästä on päivä pois vakavasta kampanjoinnista.

Soundtrack: The Replacements, Talent Show.