Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Trump uskoo olevansa Midas – Pysäyttääkö kauppasota Yhdysvaltojen positiivisen talouskehityksen?

Trumpin talouspoliittiset linjanvedot ovat olleet suoraan republikaanien pelikirjasta. Tuontitullit kuitenkin pelottavat myös valtaosaa republikaaneista.
Blogit Americana 5.6.2018 13:19
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Donald Trump puskee Yhdysvaltoja kauppasotaan, heiluttaa länsiliittoutuman talous- ja turvallisuuspoliittisia perusteita, toimii maailmanpolitiikassa kuin arvaamaton tuuliviiri. Ja silti Yhdysvaltojen talous kasvaa kohisten. Miksi?

Presidentinvaalien alla jotkut konservatiivisetkin taloustieteilijät povasivat talouskriisiä, jos Trump voittaa vaalit. Hänen protektionisminsa, fantastiset lupauksensa laskea veroja ja maksaa valtionvelka samanaikaisesti sekä yleinen taloudellisen lukutaidon puute tarjosivat kriitikkojen mukaan vaikean yhtälön.

Kassandrat olivat väärässä. Trumpin presidenttikausi on ollut talouden suhteen liki jatkuvaa auringonpaistetta.

Dow Jones on noussut noin 5 000 pistettä sitten Trumpin virkaanastumisen. Isoissa osissa Yhdysvaltoja on käytännössä täystyöllisyys. Yritykset tekevät ennätystuloksia. Edes Trumpin tuontitullit ja niiden synnyttämä kauppasotien pelko ei näytä hidastavan talouskasvua – ainakaan toistaiseksi.