Trump uhkaa hätätilalla saadakseen muurinsa: Päätös olisi katastrofaalisen huono ja johtaisi vaaralliselle tielle

Kiihkeimpienkin republikaanien olisi syytä muistaa, että jos Trump avaa uusia keinoja kongressin ohittamiseen, myös seuraava demokraattipresidentti voi seurata esimerkkiä.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Donald Trump uhkaa julistaa kansallisen hätätilan saadakseen rakennettua muurin Meksikon vastaiselle rajalle. Päätös olisi katastrofaalisen huono, mutta kuten miltei koko Trumpin presidenttiys, se ei olisi poliittisen kriisin syy vaan seuraus.

Yhdysvaltain poliittinen järjestelmä on joustava. Vaikka perustuslaki on vallanjaon osalta pysynyt muuttumattomana, kongressin ja presidentin suhde on kehittynyt vuosisatojen saatossa.

Kun Yhdysvallat itsenäistyi ja kirjoitti perustuslakinsa, varsinainen valta keskittyi pitkälti kongressille. Presidentit olivat useimmiten seremoniallisia sihteereitä, joiden keskeiseksi tehtäväksi jäi hyväksyä kongressin säätämät lait.

Andrew Jacksonin, Abraham Lincolnin, Teddy ja Franklin Delano Rooseveltin kaltaiset aktiiviset ja voimakastahtoiset presidentit muokkasivat systeemiä. Presidentin valtaoikeudet kasvoivat, ja kongressi ryhtyi yhä useammin nojaamaan Valkoiseen taloon.