Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Trump: Tiukka mamu-linja pitää!

Blogit Americana 2.9.2016 10:40
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Donald Trumpin linja maahanmuutossa on ollut viime viikot pahassa ristivedossa.

Alusta lähtien Trumpin kampanja rakentui jyrkän ja rasistisen maahanmuuton kritisoinnin varaan. Hän oli Yhdysvaltojen vastine eurooppalaisille nationalistisille rasisteille sekä heidän blood and soil -konservatismille.

Kun sekoitus talouspopulismia ja jyrkkää mamu-kriittisyyttä oli varmistanut Trumpille puolueensa ehdokkuuden, hän oli selkeästi epätietoinen itse presidenttikampanjansa suunnasta.

Epävarmuus oikeasta strategiasta kohti marraskuun vaaleja on heijastunut Trumpin kampanjan nopeasti vaihtuvassa johdossa. Corey Lewandowski sai väistyä Paul Manafortin tieltä maaliskuussa, ja elokuussa Manafort vaihtui Kellyanne Conwayhin sekä Steve Bannoniin, joiden tehtäväkentät näyttävät paikoitellen päällekkäisiltä ja strategiset erimielisyydet vaikeasti yhteensovitettavilta.

 

Päällimmäiset erot Conwayn ja Bannonin välillä näyttävät koskevan sekä Trumpin mamu-politiikan sisältöä että sen ilmaisutapaa.

Conway on pitkäaikainen republikaaninen operaattori, jolla on pitkä kokemus mediasta sekä konventionaalisesta kampanjoinnista. Hän on yrittänyt pehmentää Trumpin esiintymistapaa sekä lausuntoja panostaen vanhaan tanssi kohti keskitietä -strategiaan.

Bannonin tausta on puolustusvoimissa, liike-elämässä ja konservatiivisessa mediassa. Hän seisoo vankasti anti-establishmentin riveissä jakaen pomonsa taipumuksen värikkääseen poliittiseen kieleen sekä jyrkän vastakkainasettelevaan politiikkaan. Mamu-kysymyksissä Bannon on vankan linjan trumpetisti.

Elokuun 31. päivän Meksikon vierailu sekä saman illan puhe Arizonassa heijastivat kampanjan sisäisiä jänniteitä.

Keskipäivän pikavisiitti Mexico Cityyn ja tapaaminen presidentti Enrique Peña Nieton kanssa osoittivat, että Trump kykenee keskustelemaan muiden valtioiden päämiesten kanssa pari tuntia loukkaamatta heitä. Silti vierailu oli puolivillainen antikliimaksi, jota katsoessa oli vaikea ymmärtää, kuka tapaamista halusi ja miksi.

 

Illan puhe Arizonassa karisti viikkoja kestäneen spekuloinnin Trumpin mamu-linjan pehmenemisestä.

Puheessaan Trump toisti kaikki vanhat, siirtolaisvastaiset hittinsä alkaen muurista Meksikon rajalle. Hän sitoi maahanmuuton rikollisuuteen ja taloudelliseen epävarmuuteen luvaten presidenttinä panostaa maan siivoamiseen rikollisista maahanmuuttajista.

Trump on nyt pokerikielellä ”all in”. Viime viikkojen puolivillaiset yritykset vedota latinoihin ja muihin vähemmistöihin pehmeämmällä retoriikalla sekä maltillisemmilla linjanvedoilla ovat nyt taka-alalla.

Toisaalta Trumpilla ei ollut juuri muuta mahdollisuutta. Hänen hieman pehmeämpi linjansa uhkasi karkoittaa jotkut hänen keskeisistä tukijoistaan. Kuten oikeiston verbaalinen pomminheittäjä Ann Coulter kirjoitti, Trump saa kaiken muun anteeksi paitsi takin kääntämisen mamu-kysymyksissä.

 

Soundtrack: Grateful Dead, New Speedway Boogie: