Trump on tietämätön ja epävarma mies, joka haluaa olla koko maailman puheenaihe

On hyödytöntä analysoida Trumpin toimia jonkinlaisen ideologian ja analyysin tuotteina.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Donald Trumpin päätöksenteko pohjautuu kolmeen tekijään: tietämättömyyteen, narsismiin ja huonoon ymmärrykseen syyn ja seurauksen suhteista.

Trump on erittäin tietämätön kaikesta, mikä ei suoraan koske Donald Trumpia. Trumpilta puuttuu normaalin ihmisen tiedonjano, uteliaisuus maailmaa kohtaan. Tämä tekee hänestä välinpitämättömän tietoa ja tiedettä kohtaan.

Trumpin toimintaa ohjaa hänen liki rajaton narsisminsa.

Jokainen Trumpin päätös perustuu sen huomioarvoon. Hän on pohjimmiltaan erittäin epävarma mies, joka tarvitsee jatkuvaa huomiota pitääkseen egonsa kasassa. Trump on kuin pikkulapsi, joka kaataa maitolasin saadakseen aikuisten huomion.

Trump ei myöskään ymmärrä maailman monimutkaisuutta ja hänen toimiensa seurauksia. Kun Trump puhuu tuontitullien nostamisesta, hän ei ymmärrä, että muut vastaavat pottuihin pottuina.

Trump katsoo katukuvaa ja näkee saksalaisia autoja. Hän päättelee, että Yhdysvallat on sitoutunut huonoon kauppasopimukseen Saksan kanssa, ja vannoo neuvottelevansa uuden ja paremman sopimuksen Saksan kanssa.

Trump ei tiedä, että kauppasopimukset eivät ole nykymaailmassa kahdenvälisiä simppeleitä diilejä, eikä hän tiedä, että valtaosa saksalaisista autoista on valmistettu Yhdysvalloissa. Hän ei myöskään tiedosta, että muu maailma reagoisi kauppasotiin nostamalla omia tuontitullejaan.

Nyt on Euroopan ja muun maailman tilaisuus astua johtoon.

Trumpin päätös irrottaa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta ei perustu tieteeseen tai harkintaan, vaan sekoitukseen tietämättömyyttä, narsismia sekä huonoa ymmärrystä syistä ja seurauksista.

On hyödytöntä analysoida Trumpin toimia jonkinlaisen ideologian ja analyysin tuotteina. Ne perustuvat ennen kaikkea Trumpin tarpeeseen olla kaiken keskipisteenä ja koko maailman puheenaiheena.

Trump ei myöskään ole pohtinut päätösten pitkän aikavälin vaikutuksia. Hän ei tiedosta, että vetäytyminen Pariisin ilmastosopimuksesta nakertaa Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa ja asemaa maailmassa.

Tällä hetkellä Yhdysvaltoja ohjaa huonosti informoitu ja logiikkavajeesta kärsivä narsismi. Muun maailman on otettava yhä enemmän vastuuta omasta puolustuksestaan ja planeettamme tulevaisuudesta.

Tämä on Euroopan ja muun maailman tilaisuus astua johtoon.

 

Soundtrack: The Band, Rag Mama Rag.