Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Trump rakastaa kehuja ja pompöösiä menoa

Blogit Americana 23.5.2017 08:12
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Haloo Iran: haluatteko Trumpin muuttavan puheitaan maastanne? Kutsukaa hänet kylään.

Ehdokas Donald Trump toistuvasti puhui islamin siteistä terrorismiin ja lupasi estää muslimien saapumisen Yhdysvaltoihin kritisoiden myös Saudi-Arabiaa. Myöhemmin presidentti Trump yritti estää maahantulon seitsemästä muslimienemmistöisestä maasta.

Presidentti Trump teki ensimmäisen ulkomaanvierailunsa Saudi-Arabiaan. Vierailun yhteydessä Trump puhui islamista ja saudeista kuin maailmoja syleilevä ekumeeninen romantikko.

Trump sanoi ihailevansa Saudi-Arabian visiota tulevaisuudelle, joka on ”suvaitsevainen, kunnioittava, naisten asemaa voimistava ja taloudellisesti kehittyvä”.

Yhdysvaltain presidentti, joka aikaisemmin kritisoi poliittista korrektiutta ja syytti presidentti Barack Obamaa nöyristelystä muun maailman edessä, sivuutti täysin saudien kyseenalaiset ihmisoikeudet keskittyen ylistämään maata ja sen kuningashuonetta.

Kuten The Atlantic osoitti, Trumpin puhe oli huomattavasti poliittisesti korrektimpi ja isännille mieluisampi kuin Obaman puhe Kairossa vuonna 2009. Trump suuntasi valtaosan kritiikistään Iranin suuntaan ja unohti saudien wahhabismin ja maan ongelmat terroristien tuottajana.

Trump kykeni lukemaan teleprompteria!

Trumpin puhe sai melko positiivisen vastaanoton, koska journalistit ja poliittiset analyytikot olivat yllättyneitä Trumpin kyvystä lukea teleprompteria kompastumatta sanoihinsa.

Puhe oli silti merkittävä.

Sen diplomaattinen maltillisuus kertoo, että niin kutsutun Foggy Bottomin asiantuntijat kykenevät vaikuttamaan presidentin ulkopolitiikkaan. Toisaalta se kertoo myös Trumpin vakaumuksettomuudesta sekä tarpeesta olla pidetty.

Tautologian vaarasta huolimatta analyysin on liki pakko jälleen vedota Trumpin psykopatologiaan.

Istuva presidentti ihailee valtaa ja sen symboleita liki pikkupoikamaisella innostuksella. Saudien kuningashuoneen kullattu, vauraa ja valtaa huokuva olemus selvästi teki vaikutuksen mieheen, joka nauttii saadessaan kertoa vierailleen, kuinka palvelusväki tuo hänelle kokiksen napinpainalluksella.

Trump, karkea ja loukkauksia suoltava mies, haluaa pohjimmiltaan olla pidetty. Hänellä on paradoksaalinen tarve saada kaikki ihailemaan ja pitämään hänestä.

Tämä ohjaa hänet paljastamaan salaisuuksia venäläisille, liioittelemaan vaalivoittonsa suuruutta ja ylistämään aikaisemmin kritisoimiaan isäntiä ja keskustelukumppaneita.

 

Iran on Trumpin puheissa nyt alueen ja globaalin terrorismin keskeinen pahis. Se on poliittisesti turvallinen vihollinen, kiitos maan Israel-vihan ja kyseenalaisen tuen Hamasille, Hizbollahille ja Syyrian Bašar al-Assadin hallinnolle.

Jos Iran haluaa parantaa suhteitaan Yhdysvaltoihin, maan kannattaisi ryhtyä ylistämään Trumpia ja kutsua hänet valtiovierailulle.

Mahdollisimman pompöösi seremonia yhdistettynä toistuvaan Trumpin ylistykseen muuttaisivat Trumpin hallinnon ulkopoliittisen suunnan nopeasti ja dramaattisesti.

 

Soundtrack: Lynn Anderson, Flattery Will Get You Everywhere