Trump menestyi hyvin vaikka sivistyneistö povasi murskatappiota: ovatko äänestäjät tyhmiä?

Aito keskustelu vaatii saman todellisuuden tiedostamista ja vastapuolen argumenttien kuuntelemista. Intohimoisilta trumpisteilta se ei tunnu onnistuvan.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvallat ei voi hyvin. Vuosi 2020 on ollut ikimuistoinen kaikistä vääristä syistä.

Koronavirus on vain yksi tekijä. Poliisien toimet johtivat mellakoihin rannikolta rannikolle. Yhdistelmä romahtaneita työmarkkinoita ja ennätyksiä tahkoavaa Wall Streetiä sai miljoonat kyseenalaistamaan amerikkalaisen kapitalismin. Ääriryhmät oikealla ja vasemmalla taistelivat kaduilla kuolonuhreihin saakka.

Istuva presidentti heitti bensaa liekkeihin. Keskellä tulenarkaa vaalivuotta Donald Trump ei vaivaantunut edes teeskentelemään olevansa koko kansan presidentti, vaan keskitti kampanjansa vastapuolen demonisointiin.

Tilanteen piti olla pedattu demokraattien murskavoitolle, mutta toisin kävi. Republikaanit kavensivat demokraattien johtoa edustajainhuoneessa, ja jos puolue voittaa Georgian toisen kierroksen vaalit, senaatti pysyy sen käsissä.

Presidentinvaalit olivat demokraateille lihava lohtu, mutta vaalitulos tarjoaa silti puolueen strategeille runsaasti pohdittavaa.