Trump kadonnutta aikaa etsimässä

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Vierailin lauantai-iltana kaverini Markin grillibileissä.

Mark on kuin vanhan Georgian ruumiillistuma. Hänen sukunsa on ollut Yhdysvalloissa 1600-luvun alkupuolelta lähtien. Monet Markin esi-isät taistelivat sisällissodassa, ja hänen vanha ja paikallisesti tunnettu sukunsa on tiukasti sidottu Georgian taloushistoriaan ja poliittiseen historiaan.

Yli viisikymppisen, valkoisen rakennustarkastaja-Markin Etelän murre valuu hitaasti kuin paksu siirappi. Partainen mies ajaa avopakua, pitää vanhasta country-musiikista, omistaa parikymmentä asetta, metsästää, kalastaa ja seuraa urheilua. Hän uskoo yrittäjyyteen ja kapitalismiin, ja hän on syvästi kiintynyt kotiseutuunsa.

Miehen demograafinen profiili viittaisi konservatiivisen republikaanin prototyyppiin, mutta Mark on nykytermeillä liberaali. Hän vihaa Konfederaation lippua, puolustaa tasa-arvoista avioliittoa ja kannattaa demokraatteja joka vaaleissa.

Keskustelimme hampurilaisten grillaamisen ja oluen hörppimisen ohessa politiikasta. Kysyin, miten hän päätyi maailmankuvaan, joka eroaa niin rajusti monista hänen ikätovereistaan?