Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Trump ja narsismin voima

Marko Maunula
Blogit Americana 16.5.2016 13:49
Kymmenen viime kuukautta poliittiset kommentaattorit, republikaaniset operaattorit, toimittajat, rivipolitiikot ja tavalliset amerikkalaiset ovat seuranneet Donald Trump -ilmiötä sekoituksella huvittuneisuutta, ällistystä ja kauhua. Kun Trump astui kameroiden eteen 16. kesäkuuta 2015 julkistaakseen ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Yliopiston demokraattikuplassa pasteeraava kolumnisti pistelee omiaan. Trump ei kutsunut meksikolaisia raiskaajiksi ja rikollisiksi, vaan se oli kuplakolumnistin hatusta vedetty aivoitus vailla totuuspohjaa.

Trump sanoi: “When Mexico sends its people, they´re not sending the best. Theyre sending people that have lots of problems and they´re bringing those problems. They´re bringing drugs, they´re bringing crime. They´re rapist and some I assume, are good people, but I speak to border guards and they´re telling us what we´re getting”.

Trump luonnehti meksikolaisia rikollisia, eli laittomia maahanmuuttajia, ei meksikolaisia. Osan heistä Trump arveli olevan “hyviä ihmisiä”. Se ei kiinnostanut kuplakolumnistia.

Tutkimusten mukaan 80% keskiamerikkalaisista naisista, jotka yrittävät Yhdysvaltoihin Mexikon reittiä, raiskataan matkalla. Jos kyse ei ole yksittäisestä raiskaajasta, niin raiskaajia mahtuu laittomiin maahanmuuttajiin melkoinen määrä.

Trumpista voi olla montaa mieltä, mutta samoin voi ajatella siitä ymmärryksen puutteesta ja/tai piittaamattomuudesta, jota kilpailija on osoittanut. Taannoinen ulkoministeri pyöritti suojaamattomalta kotiserveriltään (niin suojaamaton, että todennäköisistä hakkeroinneistakaan ei ole jäänyt lokitiedostoja) salaisia viestejä. Kehtasi valehdella, että ei koskaan lähettänyt “mitään siihen aikaan salaista postia”. Hieman tuon jälkeen valehtelu muuttui, että ei lähettänyt tai vastaanottanut viestejä, jotka oli merkitty “salainen”-leimalla. Eihän ulkoministeri joudu käsittelemään mitään salaista tietoa, eihän.

Niin, tiedustelupalvelu löysi serveriltä tusinoittain (“several dozen”) top secret-viestejä, joiden joukossa oli joitakin vieläkin korkeamman salaus-statuksen viestejä (“some with higher classification than top secret”), joista ei voitu julkaista mitään missään muodossa, vaikka kokonaiset kappaleet mustattaisiin.

“Some Clinton emails… deemed too damaging to national security… and their presence on the unsecure personal email system jopardized sources, methods and lives.” No mitä siitä jos muutama agentti ja vakooja uhrataan, kunhan oma serveri pyörii ja tiedonkulku on vaivatonta ja saadaan demokraatti Valkoiseen Taloon.

Kuten kolumnistikin, “seison edelleen analyysini takana”. Siis kolumnistin kupla-analyysin takana. Toimittajilla ja yliopistojien “älymystöllä” on oma vaihtoehtoinen todellisuus. Tutkimusten mukaan yli 90% yhdysvaltalaisista toimittajista äänestää demokraatteja. Se luo maahan vääristyneen uutisvirran. Toimituksissa ja myös yliopistoissa vallitsee puhdas monokulttuurisuus, joka on paitsi erityisen suvaitsematon toisinajattelijoita kohtaan, niin samalla hyvin itseriittoinen, jonka takia kuplan jäsenten mieleen ei juolahda ajatus, että he voisivat mitenkään olla väärässä, virheen täytyy olla todellisuudessa.

Tuosta onkin lyhyt matka kaiken kattavaan selitykseen – “Trump on narsisti, siitä tämä virhe todellisuudessa johtuu ja muut eivät huomaa tätä, mutta minä fiksuna näkijänä paljastan kaiken”.

Tziisus!

“Sama strategia leimaa” kolumnistin “esiintymisiä kautta linjan: täysin tuulesta temmatut väitteet, suora valehtelu, vihjailu ja herkeämätön yleisön manipulointi tehoavat, sillä ne ovat niin häpeämättömiä”

Älähän nyt. Maunulan analyysi on saman suuntainen amerikkalaisten kanssa, eikä vain poliittisten vastustajien. Voithan googlata ”Trump narcissist”

Tässä muutama heitto, jotka Trump on lausunut mexikolaisista kampanjassaan:.
-puheessaan kun Trump lähti ehdolle ”he ovat rikollisia ja raiskaajia” ja myöhemmin CNN:n haastattelussa ”hän tarjosi todisteita että latino- maahanmuuttajat ovat raiskaajia
– pari kertaa hän mollasi Jeb Bushia, joka puolustaa latinoja mexikolaisen vaimonsa takia
– Bostonissa veljekset hakkasivat kodittoman ja virtsasivat hänen päälleen. Poliisille he sanoivat olevansa Trumpin kannattajia. Trump puolusti heitä ja sanoi ”seuraajani ovat kiihkeitä (passionate) ja rakastavat maataan ja tehdä maan paremmaksi
-Iowassa hän heitätti ulos latinoperäisen toimittajan vaalitilaisuudesta ”go back to Univision” huusi Trump

Tuo trumpsteak väännösidea rumpsteakista kaatui muistaakseni siihen että kalifornialaisella ravintolalla on siihen rekisteröity tavaramerkki.
Obama vitsaili kirjeenvaihtajien illallistilaisuudessa kun Trump oli poissa (pojat olivat paikalla) ”ehkä hän on syömässä trumpsteakia”.

Voithan googlata ”hillary clinton narcissist” ja saat +600000 tärppiä. Voit googlata ”google knows the truth” ja saat melkein 4 miljoonaa osumaa. Eli pettämättömän logikkasi turvin taidan olla oikeassa.

Totta kai Maunulan analyysi on linjassa amerikkalaisen median kanssa, koska Maunula elää saman kuplan sisällä kun toimittajat.

Ottaen huomioon kuinka pihalla kaiken maailman maunulat ovat olleet koko proseduurin ajan, niin luulisi että pieni itsekritiikin siemen olisi herännyt maunuloiden sielussa herättäen siellä terveen epäilyn omiin “analyyseihin”. Mutta ei. Mitään ei ole opittu menneestä ja siten jatketaan loputtoman katteettoman optimismin valassa, vaikka oma näkemys tulevasta on selvästi aiemmin osoittautunut puutteelliseksi.

Mitä demokraatteihin tulee, niin esimerkiksi Sandersille ei tuota mitään vaikeuksia, (kuten ei sinullekaan) sanoa, että Trumpin pitäisi ottaa vastuu omien kannattajiensa tai sellaiseksi itseään kutsuvien toiminnasta. Kun sitten toimittaja samassa haastattelussa pari minuuttia myöhemmin kertoo Sandersin omien kannattajien tempauksista, niin Sanders toteaa, että ei luonnollisesti voi ottaa vastuuta kaikkien kannattajiensa toiminnasta. Sanders toimii Yhdysvaltain Lintman/Harakka -akselilla, jonka lähtökohtana on se että äänestäjän typeryyden määrää on rajaton ja siten mikä tahansa menee läpi.

Sanders on änkyrä, joka ei osaa lopettaa vaikka mahdollisuudet ovat menneet kun rahankeruukin vielä toimii.
Sandersin kannattajat ovat syyllistyneet kokousten ja superdelegaattien häirintään mutta ei Sanders ole heitä puolustanut kuten Trump omiaan.

No googlasin Hillary narcissist. Ensimmäisenä oli juttu: Bernie Sanders and Donald Trump do indeed have something in common. It’s not anger. It is narcissism.

Olen seurannut USA:n politiikkaa pitkään (tavannutkin Sandersin) mutta koskaan en muista pääehdokkaissa Trumpin kaltaista tyyppiä. Ei vain latinot mutta naisetkin ovat saaneet häneltä osansa.
Hän aiheuttaa myös harmia Republikaaniselle puolueelle sillä entiset ehdokkaat ja mm enemmistön puhemies Ryan ovat häntä vastaan.

Nyt mukana olevista Clinton on niin USA:n kuin Euroopankin kannalta paras vaihtoehto.