Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Trump-ilmiö voi tapahtua myös Suomessa

Marko Maunula
Blogit Americana 8.10.2016 12:19
Media, politiikan tutkijat, sosiaalipsykologit, muut kiinnostuneet ammattilaiset ja harrastajat ovat pohtineet Donald Trump -ilmiön syitä perusteellisesti kampanjan alusta lähtien. Sadat esseet, kyselyt ja mielipidekirjoitukset ovat listanneet yleiset motiivit: työväenluokan ahdinko, jälkiteollisen ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Todellako palkan vaatiminen työstä on jonkinlaista individualistista itsekkyyttä?

Maunulaa muistuttaisin kuinka porvarihallituksemme on parhaillaan päätymässä työllistämismalliin jossa työttömyysturvaa leikattaisiin kuukausittain jos työtön ei muutoin – professorin ilmaisua lainatakseni – ”rohkaistuisi” töihin. Mikäli esitettyyn malliin todella päädytään, ei työmarkkinatuen varassa oleville lopulta jää käytännössä muita vaihtoehtoja kuin ottaa vastaan palkatonta työtä. Alimmat työttömyyskorvauksethan vastaavat minimitoimeentuloturvan tasoa, jolla nykyiselläkään tasolla ei pidemmän päälle Suomessa pärjää, ainakaan jos tavoitteena on yhteiskunnallinen osallistuminen, mistään perheen perustamisesta nyt puhumattakaan.

Millaista työtä itsekäs työtön individualisti sitten rohkaistuisi kaavaillussa mallissa palkatta tekemään?

Joku professorihan pääsi juuri valittamasta kuinka avustavan henkilökunnan vähentyessä työpäivänsä kuluu tätä nykyä lähinnä printtereitä huoltaessa ja luentotiloja varatessa. Kuvatun kaltaiset akateemiset taidot kaiketi taitaa työtön kuin työtön ja täysin koulutuksestaan riippumatta. Kukapa ei olisi valmis palkatta vastaanottamaan historian professorin pestiä jos niin tekemällä välttyisi viimesijaisten etuuksien leikkaamiselta. Ainahan se mitäänsanomattomien kolumnien rustaaminenkin lehtiin voittaa vaikka raskaan kaivostyön, mikäli palkasta, tai siis sen puutteesta ei löydy eroa.

Vaan olisiko oikeudenmukaista että työttömäksi päätynyt entinen professori saisi pitää kohtuuttomalla palkallaan kerryttämänsä omaisuuden samaan aikaan kun uusi kollektiivisempi, tukiin ja lämpimään käteen tyytyvä professori palaisi työpäivänsä päätyttyä lähiöslummiin vuokrakasarmiinsa. Eikö professori Maunulankin haikailema kommunistinen yhteiskuntakokeilu kannattaisi mellakoiden välttämiseksi käynnistää omaisuuden kansallistamisella ja kollektivisoinnilla ennen porvarirälssin ajaman palkattoman työn mallin käyttöönottoa?

Itse tekisin kyllä nurisematta täältä slummistakin käsin palkatta professorin töitä, motivaatio tulisi pelkästä ilosta katsella työttömäksi jääneiden maunuloiden pyristelyä oman nerokkuutensa varassa. Toki ainahan voisitte nokittaa vaikka pidemmällä työpäivällä ja –uralla, johon siihen vetoonne vastaisin yliopistolle halustani luopua kokonaan lomistani, eläkkeestäni jne.