Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Trump-ilmiö voi tapahtua myös Suomessa

Blogit Americana 8.10.2016 12:19
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Media, politiikan tutkijat, sosiaalipsykologit, muut kiinnostuneet ammattilaiset ja harrastajat ovat pohtineet Donald Trump -ilmiön syitä perusteellisesti kampanjan alusta lähtien.

Sadat esseet, kyselyt ja mielipidekirjoitukset ovat listanneet yleiset motiivit: työväenluokan ahdinko, jälkiteollisen aikakauden rakennemuutokset, maan demograafisen muutoksen synnyttämät pelot, vanhemman väen vihainen nostalgia, anti-intellektuellismin nousu...

Oma subjektiivinen tulkintani zeitgeististä ehdottaa, että Trump-ilmiö ponnistaa läntistä maailmaa parhaillaan vaivaavasta atomistisesta individualismista sekä sekoituksesta aynrandiläistä itsekkyyttä ja taitavaa itselle valehtelua.

Trump on löytänyt kansakunnan metapoliittisesta psykopatologiasta kandidaatin mentävän reiän. Hän saa anteeksi narsisminsa, häikäilemättömän oman edun maksimointinsa ja avoimen, anteeksipyytämättömän valehtelunsa, koska kymmenet miljoonat amerikkalaiset eivät pidä näitä pahoina asioina vaan jopa ihailtavina ominaisuuksina. Asenne on usein tiedostamaton ja kumpuaa emootioista ennemmin kuin analyysistä.