Trump ei luovuta: pelissä ovat rahat ja ego – Myös republikaaneilla on syy peesata väistyvän presidentin fantasioita

Normaalitilanteessa republikaanit olisivat tyytyväisiä hyvään menestykseensä kongressivaaleissa ja lupailisivat yhteistyötä tulevan presidentin kanssa aina kun se olisi ideologisesti mahdollista.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Donald Trump kieltäytyy hyväksymästä vaalitulosta. Tämän ei pitäisi olla kenellekään yllätys. Keskeinen kysymys kuuluu: miksi republikaanit komppaavat väistyvän presidentin fantasioita?

Osavaltioiden vaaliviranomaiset ja kuvernöörit vakuuttavat vaalien olleen rehelliset. Kukaan ei ole esittänyt todisteita vaalipetoksista. Liki 80 prosenttia amerikkalaisista, mukaanlukien puolet republikaaneista, uskoo Joe Bidenin voittaneen vaalit.

Kisa on ohi, vallanvaihdon prosessi on käynnistynyt. Normaalitilanteessa republikaanit olisivat tyytyväisiä hyvään menestykseensä kongressivaaleissa, onnittelisivat Bidenia, ja lupailisivat yhteistyötä tulevan presidentin kanssa aina kun se olisi ideologisesti mahdollista.

 

Trump suhtautuu vaalitulokseen odotetulla tavalla. Tämä on sama mies, joka heitteli katteettomia syytöksiä vaalipetoksesta ja miljoonista laittomista äänestäjistä vaaleissa, jotka hän voitti.