Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Treme – HBO:n uusin napakymppi

Blogit Americana 19.4.2010 13:20
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Eräs HBO:n sarjojen ominaispiirre on vahva paikan tuntu. The Sopranos tallensi pohjoisen New Jerseyn ankeuden kuin dokumentti. The Wire välitti Baltimoren vibat liki hämmentävän osuvasti. Los Angeles oli eräs Six Feet Underin tärkeimmistä hahmoista.

Pilottijakson perusteella Tremesta on kehittymässä ehkä paras New Orleansin kuvaus televisiossa koskaan.

Sarja kertoo New Orleansia rakastavista ihmisistä, jotka taistelevat pitääkseen kaupunkinsa sekä sen kulttuurin hengissä – kukin omalla tavallaan. Jazz-muusikko, Mardi Gras -intiaani, professori, DJ, kokki, lakimies, sekä sivuhahmojen kavalkadi edustavat kaupungin arkkityyppejä ja eri naapurustoja, mutta jokaista leimaa vahva sitoutuminen New Orleansiin.

Treme muistuttaa jakso kerrallaan, miksi neworleansilaiset ovat Yhdysvaltain kotiseuturakkainta väkeä. Show sivuuttaa turismin ja La Carre Vieuxin nopeasti, keskittyen kantakaupunkilaisiin ja heidän naapurustoihinsa, joihin ulkopuoliset harvoin eksyvät.

Sarjan jazz-hautajaiset, spontaanit second line -bileet, Mardi Gras -intiaanien kulttuuri sekä kaikkialla läsnäoleva musiikki, ruoka ja juoma esittelevät kaupungin, jonka kulttuuri elää sen asukkaita varten, kaukana turistivirtojen ulkopuolella. Treme tallentaa New Orleansin hedonistisen luovuuden ja sen likaisen, joskus rikollisen, ja elämäniloisen charmin tehokkaasti.

New Orleansin jälleenrakennus ei ole pelkästään fyysinen prosessi. Kun Katrina iski, kaupungin asukkaat ja kaupungin ystävät pelkäsivät enemmän sen kulttuurin kuin rakennusten puolesta. Tremen ja New Orleansin trumpetistit, tanssijat ja kokit rakentavat kaupunkia tööttäys, askel, ja ateria kerrallaan.

Eräs hahmoista ihmettelee trumpetisti Kermit Ruffinsin kunnianhimon puutetta: ”Haluatko viettää koko elämäsi soittamalla trumpettia, kokkaamalla barbequeta, ja polttamalla maria New Orleansissa?” Ruffins miettii puoli sekuntia ja nauraa: ”Kuulostaa hyvältä elämältä.”

Treme on sisäistänyt New Orleansin vahvasti.

Soundtrack: Allen Toussaint, The Bright Mississippi (koko albumi).