Traaginen tarina, oikea päätös

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Vapauttava päätös Treyvon Martin/George Zimmerman -jutussa on surullinen ja sen synnyttämä raivo ja epäusko ovat täysin ymmärrettäviä. Päätös oli myös täysin oikea.

Ns. ”stand your ground” -lait kuulostavat hyvältä, kunnes pysähdyt miettimään noin puoleksi sekunniksi. Laki antaa yksilöille oikeuden itsepuolustukseen ja paikoitellen jopa tappavaan voimankäyttöön, mikäli he tuntevat olonsa uhatuiksi. Vastapuolen ei tarvitse olla aseistettu tai edes verbaalisesti luvata hengenlähtöä.

Kyseiset lait syntyivät takaamaan kansalaisten oikeuden itsepuolustukseen. Lakien mukaan uhatuksi olonsa tuntevan henkilön ei tarvitse paeta, vaan hänellä on oikeus puolustaa itseään mikäli hänellä on riittävät syyt uskoakseen olevansa vaarassa.

Uskomus ja tunteet ovat jo määritelmällisesti subjektiivisia. Oikeudessa Zimmermanin asianajajien ei tarvinnut, lain mukaisesti, kuin todistaa Zimmermanin pelon olevan oikeutettu. Se tosiseikka, että Zimmerman seurasi kioskilta tulevaa nuorukaista poliisin kielloista huolimatta sekä selkeästi aloitti konfliktitilanteen joka johti tappeluun ja Martinin kuolemaan, ei muuta tilannetta.

Zimmerman ei ole syytön, enkä voi millään hyväksyä hänen toimiaan. Useimmat kunnolliset ihmiset eivät olisi toimineet samassa tilanteessa kuten hän. Silti, oikeuden pitää toimia lakien, ei tunteiden, mukaisesti, ja olisin itsekin valamiehistössä äänestänyt Zimmermanin vapauttamisen puolesta.

Toisaalta, Floridan stand your ground -laki itsessään vaatii kipeästi remonttia. Ajatus miljoonista toisiaan pelkäävistä ja aseistautuneista amerikkalaisista, jotka uskovat konfliktitilanteissa olevansa oikeutettuja aseen käyttöön, ei lisää ainakaan minun turvallisuuden tunnettani.

Trayvon Martin on traaginen uhri. Toivottavasti tragediasta seuraa edes jotain hyvää, kuten itsepuolustuslakien järkevä remontti.

Soundtrack: Sam Cooke, Change Is Gonna Come.