Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

”Tough love” on parasta mamu-politiikkaa

Marko Maunula
Blogit Americana 16.10.2014 17:19
Helsingissä riehuvan jengin silmittömistä väkivallanteoista on muodostunut suomalaisen mamu-keskustelun Rorschach-testi. Se tarjoaa myös malliesimerkin siitä, miten pahasti metsässä maahanmuuttokeskustelumme on. Keskustelun vasemmalla laidalla kaikuvat suomalaisen yhteiskunnan itseruoskinnan perinte...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Yhdysvaltain maahanmuuttopolitiikan soveltaminen Suomeen tarkoittaisi joko kahden eri oikeuksilla varustetun kansalaisluokan synnyttämistä – tai pohjoismaisen yhteiskuntamallin korvaamista kokonaisuudessaan amerikkalaisella.

Eli joko romutetaan kansalaisuuteen perustuva sosiaaliturvajärjestelmä, tai sitten luodaan systeemi, jossa kansalaisuuden saaneilla maahanmuuttajilla (ja mahdollisesti heidän jälkeläisillään?) ei olisi samoja oikeuksia kuin ns. syntyperäisillä suomalaisilla.

Kumpikaan ei ole aivan ongelmaton, eikä suoraan sanoen aivan toteuttamiskelpoinenkaan idea.

Americana on hyvin kiinnostava blogi Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaan ja kulttuuriin keskittyessään, mutta noiden aiheiden ulkopuolella tulee enemmän huteja, mikä on toki inhimillistä.

Kukaan ei ole kansalainen vain rajan ylittäessään. Tässä varmaankin puhutaan tilanteesta ennen kansalaisuuden saamista.

Vain rajan ylittäminen ei tälläkään hetkellä luo Maunulan maalailemaa tilannetta, johon kuuluu ”Loputon kouluttaminen, sosiaalisten etujen paisuttaminen ja lisärahan lapionti Kelan luukulta ongelmanuorten taskuihin”.

Maunulalla on tässä kyllä kelpo ajatus. Sitä voisi jatkaa vielä suomalaisen talouselämän kehittämiseen laajemmaltikin. Yrityksiä, työtä, veroeuroja ja sitä kautta hyvinvointia syntyy vain ja ainoastaan tekemällä. Aivan liian paljon energiaa tuhlataan poliittisten ratkaisuiden turhaan odottamiseen ja kaikenlaisiin koulutushankkeisiin. Hihat heilumaan, sillä se lähtee.