Totuus bin Ladenin kuolemasta?

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Uusi kohukirja sanoo, että virallinen tarina Osama bin Ladenin kuolemasta on valetta. Onko joku oikeasti yllättynyt paljastuksesta? Onko sillä mitään merkitystä?

Nimimerkki Mark Owen, entinen Navy Seal ja eräs viime vuoden toukokuisen bin Laden -operaation kommandoista, on kirjoittanut tapahtumasta kirjan No Easy Day. Teos ilmestyy syyskuun 4. päivä, ja ennakkomyynti on jo nostanut kirjan myyntitilastojen ykköseksi.

Mark Owenin oikea henkilöllisyys paljastui nopeasti. Hänen nimensä on Mark Bissonnette, ja hän oli Navy Seal -erikoisjoukkojen sotilas, joka jäi eläkkeelle pian bin Laden -operaation jälkeen.

Bissonnetten mukaan bin Ladenin ampumiseen ei liittynyt tulitaistelua, eikä terroristijohtaja hapuillut tilanteessa asettaan. Portaita kapuavat sotilaat näkivät bin Ladenin kurkistavan huoneestaan, ja sotilaat ampuivat häntä välittömästi päähän.

Saavuttuaan muutaman sekunnin päästä bin Ladenin huoneeseen, Bissonnette näki vakavasti haavoittuneen bin Ladenin vapisevan ja kouristelevan lattialla. Bissonnette sekä toinen Navy Seal suuntasivat aseensa bin Ladenin rintaan ja ampuivat hänet kuoliaaksi.

Bissonnetten mukaan sotilailla oli määräys pidättää bin Laden ja kaapata hänet elävänä, mikäli mahdollista, mutta sotilaat eivät selvästikään olleet kiinnostuneita vangitsemisesta. Etsinnässä huoneesta löytyi pari asetta, mutta ne eivät olleet ladattuja. Bin Laden ei ollut varautunut tulitaisteluun.

Jo aikaisemmin kyberavaruus on ollut täynnä eri versioita bin Ladenin kuolemasta. Osasta teoriat ovat olleet puhdasta huuhaata, mutta myös varteenotettavat tahot ovat esittäneet virallisesta poikkeavia versioita operaatiosta. Esimerkiksi New Yorkerin versio operaatiosta kertoi vuosi sitten, että erityisjoukkojen tehtävä ei ollut vangita, vaan tappaa bin Laden. Joka tapauksessa on selvää, että huoli bin Ladenin turvallisuudesta ei ollut päällimmäisenä Valkoisen talon, upseereiden ja iskun toteuttaneiden sotilaiden mielessä.

Vaarallisen operaation adrenaliinin sävyttämä kaaos, henkilökohtaiset motiivit, monimutkaisen ja erittäin salaisen operaation yksityiskohdat sekä eri osapuolien rajallinen ”need-to-know-only” -informointi johtavat helposti sekaviin ja keskenään ristiriitaisiin raportteihin tapahtumien kulusta. Sodan sumu muokkaa tapahtumien ymmärtämistä ja tulkintaa, kuten jo Carl von Clausewitz tiesi.

Jos sotilaille oli annettu käsky tuoda bin Laden elävänä, Bissonnette kirjassaan tunnustaa rikkoneensa käskyä ampumalla haavoittuneen, puolustuskyvyttömän terroristijohtajan kylmäverisesti lattialle. Tämä on vakava rikos josta voisi helposti joutua sotaoikeuden eteen, mutta näin tuskin käy. Lyön vetoa vaikka isosta summasta, että Bissonnettea ei nähdä oikeudessa. Ja hyvä näin.

Soundtrack: The The, Sweet Bird of Truth.