“Totuus” 9/11 iskuista ja muuta huuhaata

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Viikonlopun 9/11 muistelut virkistivät jälleen salaliittoteorioitsijoita. Internetin tietotoimisto sekä lauantailounaan terassi Atlantan hippikaupungiosassa olivat taas täynnä uutta tietoa CIA:n, Mossadin, Yhdysvaltain hallituksen, Bilderbergien, sekä ties minkä hämärän organisaation osallisuudesta iskuihin.

Itse toteutusteorioihin sen syvemmin puuttumatta, salaliittoteorioiden syvin luonne ja psykologia ovat kiehtovia aiheita. Mikä saa valtaosin tasapainoiset ja paikoitellen melko älykkäätkin ihmiset uskomaan mitä päättömämpiä teorioita Kennedyjen sekä Martin Luther King, Jr.:n salamurhista? Miksi jopa miljoonat luottavat enemmän internetistä löydettyihin huuhaa-teorioihin Pentagoniin 9/11 iskeytyneestä ohjuksesta kuin esimerkiksi niihin tuhansiin washingtonilaisiin, jotka näkivät lentokoneen iskeytymisen rakennukseen omin silmin?

Salaliittojen täyttämän maailmankuvan massapsykologia on kiehtovan johdonmukainen sekä monimuotoinen. Ensiksikin on harvinaista, että yhdessä päässä asuu vain yksi salaliittoteoria. Yleensä teoriat ilmenevät laumoissa. Samat kaverit jotka uskovat esimerkiksi John Kennedyn murhan olleen salaliitto usein uskovat 9/11-iskujen olleen CIA:n tai Mossadin tai vaikkapa ufojen tekosia.

Toisekseen, kuten erinomainen historioitsija Richard Hofstadter kirjoitti erinomaisessa esseessään The Paranoid Style in American Politics (1964), salaliittoihin uskovat henkilöt pitävät vastustajiaan liki supermiehinä. Mikään saatanallinen salajuoni, nerokas kaappaus, tai valtavaa suunnittelua toteuttanut teko ei ole heille mahdotonta.

Salaliittoteorioitsijat puolustavat teorioitaan liki ällistyttävällä sinnikkyydellä. Mitä monimutkaisemmat teoriat, yksittäiset kivenkappaleet, sekä viranomaisten kiireessä tekemät virheet ja lapsukset kelpaavat kattavan kokonaisteorian rakennuskappaleiksi. Mikään ei ole sattumaa. Lopputulos on tiukka ja loogisesti läpitunkematon maailmankuva, joka vastaa ainoastaan sen omaan tuloshakuiseen logiikkaansa.

Kuten tosiuskovat yleensä, salaliittoteorioitsijat ovat innokkaita saarnaamaan teorioitaan joka kadunkulmassa ja internetin keskustelupalstalla. Hofstadterilla on selitys: He eivät yritä niinkään käännyttää muita, vaan ennemminkin pyrkivät vakuuttamaan itsensä teorioittensa todenperäisyydestä.

Soundtrack: Nirvana, Territorial Pissings.