Tosi-tv-logiikka nosti "sotahaukan" Trumpin apulaiseksi, mutta potkut olivat vain ajan kysymys

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

John Boltonin ero Donald Trumpin hallinnosta ei ollut yllätys. Ainoa yllätys oli Boltonin viimevuotinen valinta Trumpin turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajaksi sekä hänen pysymisensä virassa yli vuoden.

Neokonservatiivina ja vankkumattomana haukkana tunnettu voimakastahtoinen Bolton ei sopinut Trumpin hallinnon muottiin. Presidentin poliittiset vaistot nojaavat useimmin isolationismin eli eristäytymisen suuntaan, ja Trump on toistuvasti ilmaissut halunsa vetäytyä koko Lähi-Idästä. Henkilötasolla Trump haluaa ympärilleen hiljaisia myötäkarvaan silittäjiä eikä Boltonin kaltaisia aggressiivisia väittelijöitä.

Boltonin viimevuotinen valinta perustui pitkälti tositelevision logiikkaan.

Bolton oli tunnettu hahmo, ja hänen nimityksensä sai republikaanisen puolueen haukat sekä neokonservatiivit taputtamaan innosta. Nimitys dominoi uutissykliä monta päivää, kun MSNBC:n, CNN:n ja Fox Newsin puhuvat päät puivat Trumpin yllättävää linjanmuutosta lähetys toisensa perään.

Neokonservatiivin paluu Valkoiseen taloon oli myös tehokas keskisormi demokraattien suuntaan. Boltonin nimitys tiivisti republikaanien rivejä ja tökki George W. Bushin presidenttikauden muistavia demokraatteja.