Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Toisten rahoista on helppo antaa

Marko Maunula
Blogit Americana 7.6.2015 16:00
Miljardöörit ja multimiljonäärit ovat nostaneet elämänlaatuani ja helpottaneet työtäni lukuisin tavoin. Teen usein tutkimusta Emory Universityn ja Atlanta University Centerin kirjastoissa. Nautin usein viikonloppuisin Piedmont Parkin (Atlantan keskuspuisto) kävelypoluista, lammikoista ja yleisestä k...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Olipas virkistävä kirjoitus. Tuollaisen kirjoituksen voi Suomessa tosin kirjoittaa vain tietynlaiset ihmiset ilman että tekstiä seuraisi valtaisa kritiikkimyrsky.

Amerikkalaiset suuryritykset kierrättävät voittonsa Irlannin kautta Bahamalle. Ne eivät siis verorahoina tue esim. amerikkalaista ontuvaa terveydenhuoltoa ja koulutusta. Sitten kun tällainen amerikkalaisten rahat huijannut pohatta antaa kirjaston lahjaksi (eli nostaaa itsensä pyhimykseksi kansalaisilta varastamillaan rahoilla), pitäisi itkeä onnesta. Amerikkalainen kaksinaismoralismi näkyy aivan joka puolella. Viinaa juodaan paperipoussin suojista, ”Dirty wars”-dokumentti esittelee uudempaa tietoa, eli eri mantereilla suoritetut tappamiset ei minkään-takia.

Lopussa huomioni kiinnittyi aktivistisyytökseen, tai kyseenalaistamiseen. Sinulla täytyy olla nyt joku aktivisti mielessäsi, tuskin minä ainakaan. Koska raivosit somessa Gazan laivan uutta matkaa vastaan, luulen, että kohteena on Wellu Koivisto. Wellu on käynyt ensimmäisellä rauhanmarssillaan jo 10-vuotiaana. 13-vuotiaana orpona poikakodista karanneena hänen on pitänyt rakentaa elämänsä täysin omillaan. Auran panimon valtauksen jälkeen hän perusti Teje Caldenin kanssa levy-yhtiön, joka julkaisi mm. Xysman ensimmäiset levyt. Hän rakensi Estellen muiden kanssa, ja purjehti sillä Angolaan asti. Se, että tavaraa vietiin ja tuotiin, ei ole kovin kannattavaa ry:ssä, mutta Reilun kaupan käsitteen lanseeraaminen on.
Hän on oppiarvoltaan perämies, sekä sähköasentaja. Sähköasennuksia hän on tehnyt läpi elämänsä, viimeksi pari vuotta sitten hän asensi sähköt kokonaiseen mökkikylään saaristossa. Hän on Estellen lisäksi ohjastanut palkattuna työvoimana useita isompia aluksia, viimeksi parina kesänä Brigantiini Mary Annia U:ki-Isokari-välillä. Hän on istunut kunnanvaltuustossa varavaltuutettuna kaavoituslautakunnassa, järjestänyt klubeja, tehnyt luultavasti enemmän töitä elämänsä aikana, kuin sinä Marko, ja kuten huomaat, ihan verojakin maksanut.

Sini Saarela on valmistunut lastentarhanopettajaksi, sekä meribiologiksi. Hän on työskennellyt Luontoliiton metsäryhmässä, ja Luontoliiton piirivastaavana. Hän on Greenpeacen lisäksi työskennellyt muissa ympäristöjärjestöissä. Ottaen huomioon Sinin iän, ei hän ole voinut ehtiäkään kahden valmistumisensa jälkeen paiskoa töitä aivan valtavasti.

Eli Marko: jos sinulla on rahkeita sanoa, että jokin suomalainen aktivisti ei ole tehnyt päivääkään töitä, niin otan sen loukkauksena niin kauan, kunnes sanot, kuka se aktivisti on, ja sitten pääsen todistamaan. Kyllähän sinä mainitset nuo mesenaatitkin nimeltä kyyneleet silmissäsi.

Aha, silmään sattui nyt tämä ”toisten rahojojen jakelija”. Et uskalla edes sieltä rapakon takaa sanoa Li Anderssonin nimeä. Kutsut häntä aktivistiksi, koska hän auttoi thaimaalaisia marjanpoimijoita? Ei, ei hän ole aktivisti, hän on kansanedustaja, ja entinen Suomen Vasemmistonuorten puheenjohtaja. Tämä on aika suosittu aihe sinun suussasi ja mediassa, tämä ”Li ei ole tehnyt töitä”. Mietipä hiukan. Hän on mennyt lukiosta suoraan yliopistoon, josta valmistui viime syksynä. Hän on silti ehtinyt näytellä Turun Nuorisoteatterissa, lajitella hedelmiä liukuhihnalla, ja alotti siis Vasemmistonuorten piirijärjestössä jo 16-vuotiaana. Eli peräät mahdottomia.

Haluaisin, että selvität, kenen rahoja Li on antanut ja kenelle. Kunnallispoliitikkona hän yritti turvata nimenomaan lasten,- ja vanhustenhoidon tasoa, ja yritti estää sivukirjastojen lakkauttamisen. Juuri niiden kirjastojen, joita sinun ”oikeat” tukijasi perustavat. Venäläiset klassikot pysyisivät turussa, jos Lin järjestämissä kulttuuriseminaareissa,- ja keskusteluissa kävisi sinunkaltaisiasi ihmisiä.

Mutta arvaan kyllä: elvytys. Markon kirosana: elvytysaktivistityötöntuottamatonahne.
Brad DeLong ja Larry Summers, siinä kaksi elvytyksen asiantuntijaa, jotka myös tuntevat Suomen tilanteen. Toinen Clintonin taloudellinen neuvonantaja, toinen Obaman. Lisäksi nämä suomen etevimmät taloustutkijat ovat elvytyksen kannalla: Sixten Korkman (HS 23.3.), Helsingin yliopiston Juha Tervala (Uusi Suomi 24.3.), Aalto-yliopiston Matti Pohjola (HS 25.3.), Tampereen yliopiston Matti Tuomala (HS 27.3.) ja Danske Bankin Lauri Uotila (Kaleva 28.3.). Se on jotenkin järjetöntä, että syytät Li Anderssonia siitä, että hän jakelee muiden rahoja. Sano mielummin, miten asia on. Oikeilla, suomalaisilla sanoilla.

Hyvinvointi, vai kurjistuminen/eriarvoisuus.

By the way, jos tuon oli tarkoitus todistaa, että ainoastaan maidon ja hunajan maassa lahjoitetaan, niin vanhassa kotikaupungissasi Turussa Rettig lahjoitti pääkirjaston, Dahlströmin veljekset taidemuseon, Turun Akatemia tähtitornin, ja Koivurinta Aboa Vetus-museon.

Tilannehan on jenkkilässä täysin sairaalloinen, kun verotuloja ei saada valtioille. Vaikka siinä työläinen miten yrittäisi, niin turpaan tulee. Eikös siellä työttömyyskin ole suunnilleen samaa luokkaa, kuin täällä.Lähes puolella sokeritauti ja lähes puolet kreationisteja, olen huolissani. Nämä kulttuurin muistomerkit ovat irvokkaita, kun ihmiset suljetaan aitauksiin näkemään nälkää. Jotenkin tuntuu, ettet hanki Suomen tietouttasi lukemalla Eduskunnan sivuilta päätöksistä ja välikysymyksistä. Jotenkin tuntuu, että katselet iltapäivälehtien otsikkoja mielummin. Joten tässä aktivistin neuvo: Kirjoita blogeja uudesta kotimaastasi atlantalaisille. Tunnet ne asiaat nykyään paremmin, ja uusi kotimaasi tarvitsee enemmän apua, kuin vanha.

” Kumman humanismi tuntuu aidommalta: omista rahoistaan antavan mesenaatin, vai toisten rahoja innolla jakavan, päivääkään tuottamatonta työtä tehneen aktivistin touhut?”
Bravo Marko!

Eipä Robin Hoodkaan ollut päivääkään työtä tehnyt, ja sankarina häntä pidetään. Tämä Woodruffin paskalafka on niin paljon aiheuttanut tuskaa, kidutusta, murhia, raiskauksia, saastuttamista, ohivetoja ja lahjontaa, että en Marko / Tapanainen oikein ymmärrä, miksi tuollaista sankarina pidätte, Agressiivinen colan lapsille kaupittelu on erittäin kyseenalaista. Sokeri ja kofeiini eivät ole parasta mahdollista kasvavan ravintoa. Marko ei tietenkään vastaa, vaan ajattelee, että olen alati ulkona aiheesta. Todistan seuraavassa, että Woodruffin edustama coca-cola tekee hirvittäviä asioita. Ja tämää liittyy siihen, että mokoman maapallon saastuttajan rahoilla kansa saa luettavaa. VAIKKA Martin kulttuuriolohuoneen kirjasto ei ole vasemmiston, sen kaikki perustajat ovat vasemmistolaisia. Erona Woodruffiin on, että kenelläkään ei ole pennin jeesusta, niin kuin W:lla ja sinulla. Pelkuri puhuu vapaudesta, eli on suojassa. Sankari tekee jotain vapauden eteen. Kumpi sinä olet?

Jesus Lopez ja Isidro Gil olivat ammattiyhdistysmiehiä, jotka coca-cola murhasi.
Ympäri maailmaa coke harrastaa väkivaltaa, hyväksikäyttöä ja tappoja ammattiyhdistysaktiiveja vastaan. Kolumbiassa, Kiinassa, El Salvdorissa, Guatemalassa, Intiassa, Meksikossa ja Turkissa. ”The lawsuits charged Coca-Cola bottlers ”contracted with or otherwise directed paramilitary security forces that utilized extreme violence and murdered, tortured, unlawfully detained or otherwise silenced trade union leaders.””This case involves a campaign of violence – including rape, murder, and attempted murder – against trade unionists and their families at the behest of the management of Coca-Cola bottling and processing plants in Guatemala.” Guatemala 3 ay-päällikköä tapettin + 5 työntekijää, 4 katosi. Kiinalaiset työntekijät joutuvat tekemään 12-tuntisia päiviä, 7 päivää viikossa kuukauden jaksoilla.Yksi työntekijä hakattu.El Salvadorissa colassa käytetty sokeri tuotetaan lapsityövoimalla. Guatemalassa ammattiyhdistysmiehiä on suunnitelmallisesti murhattu, Alberto Chavezin sisaren poika, o,ma poika murhattiin, ja tytär joukkoraiskattiin. Intiassa cc on aavikoittanut valtavia alueita, pumpatessaan ne tyhjäksi pohjavedestä.Ihmisiä kuolee janoon valtavat määrät, ja myös laajaa saastuttamista tapahtuu. Nairobissa cc on saastuttanut joen ja saastevedet ovat muodostaneet ison suoalueen. Meksikossa cc on ängennyt politiikkaan, ja luistaa veroista, mikä vaikuttaa miljooniin paikallisiin.Pakistanissa tappouhkauksia, valeliitto, katoamisia, potkuja, väkivaltaa, korruptiota. Filippiineillä kaatoivat kilpailevan sokeritehtaan. cc-autokuski tappoi 9 lasta Tansaniassa. Turkissa sorretut työntekijät menivät lakkoon. Tehtaalla he vaativat oikeuksiaan, mutta yrittivät siirtyä rauhallisesti pois mellakkapoliisin saapuessa. Melkein 200 hakattiin pahoin.