Toinen erä – Barack Obama!

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Urheilutermein sanottuna Barack Obama haki eilen pakkovoiton.

Surkean ensimmäisen väittelyn jälkeen Obaman tiimi on todistanut presidentin gallup-johdon nopean hiipumisen. Mitt Romney on noussut johtoon Floridassa, Virginiassa, Coloradossa ja Pohjois-Carolinassa. Hän on myös kaventanut Obaman etumatkaa Ohiossa, Iowassa, sekä muissa taisteluosavaltioissa.

Romney osoitti ensimmäisessä väittelyssä olevansa varteenotettava vaihtoehto istuvalle presidentille. Hän muokkasi imagonsa radikaalisti uusiksi, painottaen empaattisuutaan ja ymmärrystään tavisten ongelmista. Hänen alfa uros -käytöksensä vakuutti taisteluhenkeä ihailevat amerikkalaiset.

Toisessa väittelyssä Obaman piti osoittaa presidentillisyytensä, taisteluhenkensä ja kykynsä ajatella nopeasti. Tehtävä onnistui. Obama oli terävässä vedossa. Hän torjui Romneyn hyökkäykset ja iski lujaa takaisin. Demokraatit eivät ole enää paniikin partaalla.

Demokraatit saivat myös syytä optimismiin seuraavaa, ulkopolitiikkaan keskittyvää debattia varten. Obama voitti sanailun Benghazin terrori-iskusta isolla piste-erolla. Hän painotti viime vuosien menestystä taistelussa terroristeja vastaan, muistuttaen amerikkalaisia Osama bin Ladenin kuolemasta.

Väittely oli pistevoitto Obamalle, mutta se oli kaukana tyrmäyksestä. Romney painotti taloutta taitavasti ja puolusti itseään hyvin.

Tässä vaiheessa kampanjoita ehdokkaat yleensä keskittyvät pieniin ryhmiin tärkeitä äänestäjiä. Romney pyrki jatkuvasti ohjaamaan keskustelun pienyrittäjiin sekä talouteen, yrittäen hurmata konservatiiviset duunarit, työttömät sekä pienyrittäjät. Obama jahtasi naisten ääniä, muistuttaen joka käänteessä, että Romney vastustaa aborttia, haluaa lopettaa perhesuunnittelua tarjoavan Planned Parenthood -organisaation valtionrahoituksen sekä ei usko valtion rooliin naisten tasapalkkaisuuden ajamisessa.

Täysin epätieteellinen veikkaukseni on, että väittely ei anna Obamalle mittavaa etua loppuviikon mielipidetiedusteluissa, mutta hän onnistui pysäyttämään liukunsa alamäkeen. Tässä vaiheessa kampanjaa valtaosa äänestäjistä on jo tehnyt päätöksensä, ja monet ovat jo äänestäneet etukäteen (itse äänestin eilen, ja ennakkoäänestyspaikalla oli keskipitkä jono). Ilman valtavaa yllätystä, kampanja ratkaistaan nyt pienyrittäjien, konservatiivisten duunareiden ja valkoisten naisten äänillä, kourallisessa taisteluosavaltioita.

Soundtrack: Link Wray, Rumble.