Toimittaja mellakkapomona

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Ujuttautuminen poliittisten vastustajien tapahtumiin tarkoituksella aiheuttaa sekasortoa ja huonoa julkisuutta on vanha perinne. Mutta entä jos sen tekee vanha ja arvostettu lehti?

Oikeistolaisen American Spectator -lehden toimittaja Patrick Howley ujuttautui Occupy Wall Street -mielenosoitukseen Washingtonissa. Hän avoimesti kirjoitti lehtensä webbisivuilla tarkoituksensa olleen protestiliikkeen pilkkaaminen ja saattaminen huonoon valoon.

Howley ei tyytynyt pelkästään tähän. Hän myös yritti synnyttää sekasortoa ja puskea mielenosoitusta mellakan suuntaan. Epäonnistuttuaan kaaoksen luomisessa Howley pilkkasi jutussaan mielenosoittajia vellihousuiksi.

Howleyn tempaus ei ole paitsi äärimmäisen huonoa journalismia, mutta ilmeisesti myös rikos. Eri tahot ovat vaatineet lehteä ja jopa viranomaisia rankaisemaan Howleyta toimistaan. American Spectator on poistanut jutun sivustoltaan, mutta vahinko on jo tapahtunut.

Tapaus ei ole ainutlaatuinen. Historiallisesti radikaalit liikkeet niin oikealta kuin vasemmaltakin ovat satunnaisesti kunnostautuneet ”osallistuvan journalismin” saralla. Silti, American Spectatorin tasoiselta julkaisulta olisi lupa odottaa parempaa etiikkaa.

Republikaanien radikalisoituminen sekä uusvastuuttomuus ovat heijastuneet myös republikaaniseen mediaan. Fox-uutiskanavaa on turha haukkua enää edes puolueellisesta journalismista, sillä sen synnit ovat usein huomattavasti vakavampia, mukaanlukien suora ja puolisystemaattinen valehtelu.

Tapaus Howley ylitti rajan, ja se olisi syytä selvittää huolellisesti vaikka oikeusistuimissa. Amerikkalainen(kin) medialukutaito vaatii huomattavaa kohennusta, ja näkyvä oikeusjuttu voisi paitsi rankaista Howleytä teoistaan, mutta myös nostaa yleistä tietoisuutta poliittisen median ylilyönneistä. Tapahtunut jäänee silti huomiotta tärkeimmän kohdeyleisön parissa, sillä Fox tuskin tulee raportoimaan tapahtuneesta.

Soundtrack: Eric Burdon & War, Spill the Wine.