Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Toimittaja mellakkapomona

Marko Maunula
Blogit Americana 17.10.2011 14:16

Ujuttautuminen poliittisten vastustajien tapahtumiin tarkoituksella aiheuttaa sekasortoa ja huonoa julkisuutta on vanha perinne. Mutta entä jos sen tekee vanha ja arvostettu lehti?

Oikeistolaisen American Spectator -lehden toimittaja Patrick Howley ujuttautui Occupy Wall Street -mielenosoitukseen Washingtonissa. Hän avoimesti kirjoitti lehtensä webbisivuilla tarkoituksensa olleen protestiliikkeen pilkkaaminen ja saattaminen huonoon valoon.

Howley ei tyytynyt pelkästään tähän. Hän myös yritti synnyttää sekasortoa ja puskea mielenosoitusta mellakan suuntaan. Epäonnistuttuaan kaaoksen luomisessa Howley pilkkasi jutussaan mielenosoittajia vellihousuiksi.

Howleyn tempaus ei ole paitsi äärimmäisen huonoa journalismia, mutta ilmeisesti myös rikos. Eri tahot ovat vaatineet lehteä ja jopa viranomaisia rankaisemaan Howleyta toimistaan. American Spectator on poistanut jutun sivustoltaan, mutta vahinko on jo tapahtunut.

Tapaus ei ole ainutlaatuinen. Historiallisesti radikaalit liikkeet niin oikealta kuin vasemmaltakin ovat satunnaisesti kunnostautuneet ”osallistuvan journalismin” saralla. Silti, American Spectatorin tasoiselta julkaisulta olisi lupa odottaa parempaa etiikkaa.

Republikaanien radikalisoituminen sekä uusvastuuttomuus ovat heijastuneet myös republikaaniseen mediaan. Fox-uutiskanavaa on turha haukkua enää edes puolueellisesta journalismista, sillä sen synnit ovat usein huomattavasti vakavampia, mukaanlukien suora ja puolisystemaattinen valehtelu.

Tapaus Howley ylitti rajan, ja se olisi syytä selvittää huolellisesti vaikka oikeusistuimissa. Amerikkalainen(kin) medialukutaito vaatii huomattavaa kohennusta, ja näkyvä oikeusjuttu voisi paitsi rankaista Howleytä teoistaan, mutta myös nostaa yleistä tietoisuutta poliittisen median ylilyönneistä. Tapahtunut jäänee silti huomiotta tärkeimmän kohdeyleisön parissa, sillä Fox tuskin tulee raportoimaan tapahtuneesta.

Soundtrack: Eric Burdon & War, Spill the Wine.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Miksi lähteitä ei voi tarkistaa ilman Facebook-accountia?

Hyva hammentynyt: linkki on nyt korjattu. Kiitos huomautuksesta.

Erittäin huolestuttavaa. Vielä huolestuttavampaa on se, mitä aiheeseen liittyen kuvaan taannoisessa Hesarin-kirjoituksessani:

Ville Similä kirjoitti Välihuomio-kolumnissaan (HS Kotimaa 10.7.) Toronton G20-kokoukseen liittyneistä mielenosoituksista. Marssit päätyivät mellakointiin, jossa muun muassa rikottiin autoja.

Mellakointi mielenosoituksissa ei ole aivan niin yksinkertainen ilmiö kuin kolumnista ilmenee. Tarkastellaanpa vaikka mielenosoituksia, jotka liittyivät Quebecin Montebellossa 20. elokuuta 2007 pidettyyn kokoukseen, joka käsitteli Pohjois-Amerikan turvallisuus- ja vaurauskumppanuutta.

Tuolloin kolme agressiivisesti käyttäytynyttä, mustalla huivilla kasvonsa peittänyttä miestä poistettiin paikalta toisten mielenosoittajien vaatimuksesta. Ainakin yksi miehistä kantoi kädessään suurikokoista kiveä. Pidätystilanteesta otetusta valokuvasta paljastui, että naamioituneilla miehillä oli jaloissaan tarkalleen samat erikoisvahvistetut jalkineet kuin heidät taltuttaneilla poliiseilla.

Kolme päivää myöhemmin Kanadan yleisradioyhtiön CBC:n haastattelussa turvallisuudesta vastaava ministeri joutui myöntämään, että kyseiset henkilöt olivat virkatehtävissä olleita poliiseja.

Viranomaisten mukaan poliisien tehtävänä oli ollut rauhan ylläpitäminen, ja radikaalit mielenosoittajat olivat antaneet kiviä poliisien käteen. Paikalta taltioidut videot ja valokuvat osoittavat nämä puolustelut kestämättömiksi. Poliisit olivat koettaneet aktiivisesti lietsoa levottomuuksia.

Kaikki mellakointi ei tietenkään ole ”viran puolesta” toimivien provokaattorien aikaansaamaa. Yhtä kaikki on erittäin huolestuttavaa, jos suuren yleisön huomio pyritään siirtämään pois mielenosoittajien esiin nostamista kysymyksistä näinkin kyseenalaisin keinoin.

Valokuvia ja analyysiä vuoden 2010 mielenosoituksista:
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=19928

CBC:n lähetys (sisältää mm. Dave Colesin lausunnon):
http://www.youtube.com/watch?v=gAfzUOx53Rg&feature=related

Poliisin provokaattorit vuonna 2007 paljastanut valokuva:
http://www.indymedia.org.uk/en/2007/09/380236.html

Puolueetonta ja objektiivista journalismia, Amerikan asioistakin, me kaikki toivoisimme…