Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Tilien tasaaminen riitelemällä on Trumpin agenda

Blogit Americana 9.7.2017 14:59
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Donald Trumpin G-20 viikonloppu jäi osittain hänen tilien tasaamisensa varjoon.

Trumpin ensitapaaminen (riippuen mitä miehen lausuntoa uskomme) presidentti Vladimir Putinin kanssa ei ollut Trumpin mediaviikon huipentuma.

Viikolla, johon osuivat sekä Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivä sekä G-20-tapaaminen, Trumpin merkittävin energia näytti suuntautuvan Twitter-tappeluihin median kanssa.

Kesäkuun lopussa alkanut Trumpin hyökkäys suositun Morning Joe -ohjelman vetäjiä vastaan jatkui heinäkuuhun saakka. Heti perään Trump tviittasi gif-videon, jossa hän mätki CNN-kanavaa vertauskuvallisesti turpaan.

Puolan-vierailulla Trump jatkoi median kritisointia. Pressitilaisuudessa hän myös jälleen osittain kyseenalaisti Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun työn koskien Venäjän sekaantumista viime marraskuun vaaleihin.

 

Monet republikaanit ovat ilmaisseet turhautumisensa Trumpin Twitter-tiliin. He valittavat, kuinka Trumpin tviittaukset vievät huomiota presidentin hallinnolliselta agendalta.

Mutta mikä oikeasti on Trumpin agenda?

The Atlantic -lehden Peter Beinart ehdotti, että Trumpin riidat ovat hänen agendansa. Olen samaa mieltä.

Toiveet Trumpin kasvamisesta virkaan on syytä unohtaa.

Jo vaalikampanja osoitti Trumpin tietämättömyyden sekä välinpitämättömyyden politiikkaa ja hallitsemisen banaalia rutiinia kohtaan. Ristiriitaiset ajatukset, villin poukkoilevat linjanvedot sekä tosiasioista välinpitämätön aplodien kalastelu synnyttivät vaalipuheiden hämmentävän tajunnanvirran.

Jatkuvat henkilökohtaiset hyökkäykset leimasivat hänen vaalikampanjaansa. Trump kävi tauotonta sotaa republikaanisia kilpakumppaneitaan, Hillary Clintonia, mediaa ja kriitikkojaan vastaan. Trumpin kampanjassa riitelivät ihmiset, eivät asiat.

Liki jokainen hänen vastustajistaan sai pilkkanimen, ”valehtelija” Ted Cruzista ”pikkuiseen” Marco Rubioon. Linjanvedoista puhuminen oli Trumpille kampanjapomojen syöttämää pakkopullaa, mutta hän selvästi innostui päästessään solvaamaan ihmisiä kameroiden edessä.

Ehkä jo useimmat kongressin republikaanit ovat nyt havahtuneet ymmärtämään, että toiveet Trumpin kasvamisesta virkaan on syytä unohtaa. He eivät kykene valjastamaan presidenttiä ajamaan kongressiedustajien republikaanista agendaa.

Trump voitti vaalit ja tämä on hänelle uran ja elämän huipentava validointi. Solvaukset tekivät hänestä presidentin. Miksi ihmeessä Trump luopuisi nyt tyylistä joka on palvellut häntä niin hyvin? Miksi hän varttuneessa iässä yhtäkkiä yrittäisi muuttaa persoonaansa?

Tämä on Trump. Tämä on hänen presidenttiytensä ydin.

 

Soundtrack: Kendrick Lamar, DNA