Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Tigerin absurdi anteeksipyyntö

Blogit Americana 19.2.2010 22:24
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Tiger Woods -mediasirkus hallitsi perjantain uutisia Yhdysvalloissa. Joskus tapahtumat ovat niin absurdeja, että me emme edes ymmärrä heti tyrmistyä.

Viimeiset pari päivää urheilukolumnistit ja pr-ekspertit ovat odottaneet Tigerin tiedotusta kädet innostuksesta täristen. Tigerin on oltava aito ja tosissaan, he mainostivat: anteeksipyynnön on tultava sydämestä, muuten se ei toimi.

Samainen kommentaattori-armeija arvioi Tigerin surrealistisen tiedotustilaisuuden välittömästi. ”Me näimme oikean Tigerin,” sanoi yksi kolumnisti. Amerikan Isä Mitro, rabbi Schmuley Boteach, totesi Tigerin anteeksipyynnön aidoksi ja ihaili miehen ”rohkeaa tunnustusta.”

Hetkinen. Mitä rohkeaa tai aitoa on pressitilaisuudessa, jonka pohjimmainen tehtävä on palauttaa tuotteen nimeltä Tiger Woods markkina-arvo? Miten ajatus Tigeristä ”pyytämässä anteeksi” miljoonilta ventovierailta, joiden maailmaa Tigerin tekemiset tai sanomiset eivät liikuta piirun vertaa, voi olla aito tai edes tarpeellinen?

Enemmän kuin katumuksesta, absurdi pressitilaisuus kertoi uskomattomasta narsismista, rahanahneudesta, sekä täysin vonksahtaneesta julkkis-kulttuurista. Hyvä jos Tiger on karkoittamassa demoneitaan, mutta voisiko hän kunnioittaa yksityisyyttämme ja käsitellä perhetragediansa suljettujen ovien takana?

Soundtrack: Randy Newman, Lonely at the Top.