Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Tigerin absurdi anteeksipyyntö

Marko Maunula
Blogit Americana 19.2.2010 22:24

Tiger Woods -mediasirkus hallitsi perjantain uutisia Yhdysvalloissa. Joskus tapahtumat ovat niin absurdeja, että me emme edes ymmärrä heti tyrmistyä.

Viimeiset pari päivää urheilukolumnistit ja pr-ekspertit ovat odottaneet Tigerin tiedotusta kädet innostuksesta täristen. Tigerin on oltava aito ja tosissaan, he mainostivat: anteeksipyynnön on tultava sydämestä, muuten se ei toimi.

Samainen kommentaattori-armeija arvioi Tigerin surrealistisen tiedotustilaisuuden välittömästi. ”Me näimme oikean Tigerin,” sanoi yksi kolumnisti. Amerikan Isä Mitro, rabbi Schmuley Boteach, totesi Tigerin anteeksipyynnön aidoksi ja ihaili miehen ”rohkeaa tunnustusta.”

Hetkinen. Mitä rohkeaa tai aitoa on pressitilaisuudessa, jonka pohjimmainen tehtävä on palauttaa tuotteen nimeltä Tiger Woods markkina-arvo? Miten ajatus Tigeristä ”pyytämässä anteeksi” miljoonilta ventovierailta, joiden maailmaa Tigerin tekemiset tai sanomiset eivät liikuta piirun vertaa, voi olla aito tai edes tarpeellinen?

Enemmän kuin katumuksesta, absurdi pressitilaisuus kertoi uskomattomasta narsismista, rahanahneudesta, sekä täysin vonksahtaneesta julkkis-kulttuurista. Hyvä jos Tiger on karkoittamassa demoneitaan, mutta voisiko hän kunnioittaa yksityisyyttämme ja käsitellä perhetragediansa suljettujen ovien takana?

Soundtrack: Randy Newman, Lonely at the Top.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Anteeksipyyntö on esitetty.
Nyt voidaankin sitten päästää seuraavaksi valloilleen yksi kyttäyksen helvetti sen varmistamiseksi pysytteleekö poju varmasti täysin kaidalla polulla viimeiseen hengenvetoon saakka.

Mielestäni Tiger teki parhaansa ihailijoidensa ja itsensä hyväksi. Tällaista ulostuloa ei voi kuin arvostaa, ja toivoa että hän voisi palata jälleen golfradoillekin miehenä ainakin ilman stigmaa.

Taas näkee, että tekopyhille toimittajille ei riitä mikään, ei edes hurskasteleva anteeksipyyntö, juuri sellainen, jota nämä itsensä petetyiksi kokevat markomaunolat ovat kurkku suorana vaatineet jo monta kuukautta, ihan kuin asianomistajan oikeudella.

En tiedä, onko Tiger pyytänyt anteeksi vaimoltaan, asia ei minulle kuulu; tämä Maunola sen sijaan on selvästi katkera, ettei ole saanut sen raportoimiseen yksinoikeutta. Mahtaako edes osata hävetä sitäkään?

Arkalle:

Mitä tekopyhää Maunolan kirjoituksessa muka oli?Ei Maunola voi kaikkia maailman toimittajia hallita.Eikä kaikkien toimittajien tarvitse olla keskenään samaa mieltä.Ei ole sinulla ihan kaikki kortit pakassa tallessa.Sitäkään en todella tajua miten tällainen tyyppi voi olla niin monen idoli.Olkoon lajissaan miten lahjakas tahansa.

Näin vilauksen Tigerin anteeksipyynöstä joka täälläkin näytettiin Maikkarin(?) pääuutislähetyksessä. En kyllä ymmärrä miksi asia täytyi alunperin uutisoida suomessa, hiljainen uutispäivä ehkä.

Oma reaktioni oli hämmennyksestä myötähäpeään ja ihmetykseen. Luulen kuitenkin että tämä oli Tigerille ainoa vaihtoehto jos aikoo jatkaa julkisuudessa – ja varsinkin niin kaksinaismoralistisessa maassa kuin Amerikka. Tyypillinen publicity whore siis.

Eikös saman tyyppinen tapaus ollut se kuvernööri(?) joka tilitti rakkaustarinaansa meksikolaiseen naiseen. Marko varmaan muistaa tapauksen (taisitpa aiheesta blogatakin) Eikös tuolloinkin asiaa käsitelty varsin avoimesti julkisuudessa. Mikä näissä kahdessa tapauksessa siis loppujen lopuksi on erilaista?

Jokkeri: Etelä-Carolinan kuvernööri Mark Sanford on vaaleilla virkaan valittu yleisön palvelija. Hän myös matkusti veronmaksajien rahoilla Argentinaan tapaamaan rakastajatartaan. Toisin kuin Tiger, Sanford oli raportointivelvollinen toimistaan paitsi perheelleen, mutta myös äänestäjilleen.