Tiedettä tehdään tutkimalla, ei tuntemalla – aktivisti-tutkija on jo lähtökohtaisesti ei-tieteellinen
Iso siivu viimeaikaisesta globalisaatiota ja Etelää käsittelevästä tutkimuksesta on marinoitu moraalisen närkästyksen liemessä.
Vierailin viime viikolla opiskelijoiden kanssa Italiassa. Reissu oli osa luentosarjaa, jossa tarkastelemme globalisaation historiaa käyttäen Italiaa esimerkkitapauksena.
Kun ihailimme Pisan upeaa katedraalia, mieleeni putkahti hiljattain valmistunut projektini. Kirjoitin kollegani kanssa historiograafisen esseen, jossa summasimme ja analysoimme Yhdysvaltojen Etelää globalisaation vinkkelistä tutkivaa kirjallisuutta.
Iso siivu viimeaikaisesta globalisaatiota ja Etelää käsittelevästä tutkimuksesta on marinoitu moraalisen närkästyksen liemessä. Analyysit ovat täynnä hyviksiä ja pahiksia, ilkeitä kapitalisteja ja uhrin asemaan asetettuja duunareita, maahanmuuttajia ja yhteisöjä.
Valitettavan monilla tutkijoilla on kova tarve viestittää omaa hyveellisyyttään ja survoa tutkimuksensa moraalisen opetuksen muottiin. Ongelma ei rajoitu historioitsijoiden pariin tai Yhdysvaltoihin. Usein tutkimus on lähtökohdaltaan tarkoitushakuista: data asettuu palvelemaan etukäteen päätettyä johtopäätöstä. Kärryt vetävät hevosta.
Kun analysoimme Pisan katedraalia, me keskustelimme sen synnystä, Pisan mahdin huippukaudesta, arkkitehtuurista ja historiasta. Meillä ei ollut tarvetta osoittaa närkästystä tai tuomita valloituksilla rahoitetun katedraalin syntyhistoriaa.