Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Tiedettä tehdään tutkimalla, ei tuntemalla – aktivisti-tutkija on jo lähtökohtaisesti ei-tieteellinen

Blogit Americana 11.3.2019 09:41
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Vierailin viime viikolla opiskelijoiden kanssa Italiassa. Reissu oli osa luentosarjaa, jossa tarkastelemme globalisaation historiaa käyttäen Italiaa esimerkkitapauksena.

Kun ihailimme Pisan upeaa katedraalia, mieleeni putkahti hiljattain valmistunut projektini. Kirjoitin kollegani kanssa historiograafisen esseen, jossa summasimme ja analysoimme Yhdysvaltojen Etelää globalisaation vinkkelistä tutkivaa kirjallisuutta.

Iso siivu viimeaikaisesta globalisaatiota ja Etelää käsittelevästä tutkimuksesta on marinoitu moraalisen närkästyksen liemessä. Analyysit ovat täynnä hyviksiä ja pahiksia, ilkeitä kapitalisteja ja uhrin asemaan asetettuja duunareita, maahanmuuttajia ja yhteisöjä.

Valitettavan monilla tutkijoilla on kova tarve viestittää omaa hyveellisyyttään ja survoa tutkimuksensa moraalisen opetuksen muottiin. Ongelma ei rajoitu historioitsijoiden pariin tai Yhdysvaltoihin. Usein tutkimus on lähtökohdaltaan tarkoitushakuista: data asettuu palvelemaan etukäteen päätettyä johtopäätöstä. Kärryt vetävät hevosta.