Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

The Economist: laillistakaa huumausaineet

Blogit Americana 12.3.2009 12:57
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Läntinen pallonpuolisko painii parhaillaan mantereen laajuisen huumekatastrofin kanssa. Meksiko on vaarassa muuttua puolianarkistiseksi narkovaltioksi hieman 1980-luvun Kolumbian tyyliin.

Pelkästään viime vuonna eri huumejengien ja poliisin välinen sota tappoi 6268 ihmistä ympäri Meksikoa. Jengit lahtaavat toisiaan ja poliiseja mittavissa katutaisteluissa. Joissain Meksikon osissa huumejengit ovat jo liki virkavaltaakin vahvempi voima.

Meksikon tragedia käytännössä pakottaa koko Amerikan-ja vähimmässä määrin ehkä jopa Euroopan-katsomaan kriittisesti huumepolitiikkaansa.

Pakkotoimet, lainsäädäntö, ankarat rangaistukset, tuhannet kuolemat ja muut miljardeja maksaneet toimenpiteet eivät ole auttaneet huumerikollisuuden kitkemisessä – ei Meksikossa, Yhdysvalloissa, tai Euroopassa. Kauppa jatkuu niin kauan kun ihmiset ovat valmiita maksamaan rahaa tehokkaista päänsekoittimista. Edes poliisivaltiot eivät ole kyenneet eliminoimaan huumeita; vilkaise esimerkiksi Kiinan käyttäjätilastoja.

Laatulehti The Economist on tutkinut erityisesti Meksikon, mutta myös muun läntisen maailman tilannetta huolellisesti ja tunnustanut tosiseikat. Nykyinen huumepolitiikka ei toimi. Uudessa kansikuvajutussaan lehti suosittelee huumeiden laillistamista ja huolellista valvontaa.

The Economist ei kuvittele laillistamisen olevan hyvä ratkaisu; se olisi lehden mukaan vain vähemmän huono vaihtoehto kuin nykyinen järjestelmä. Laillistaminen ja huolellinen valvonta vähentäisivät huumausaineiden oheisrikollisuutta. Päivänvaloon nouseva huumekulttuuri säästäisi yhteiskunnalle runsaasti rahaa, vapauttaisi poliisin resursseja ja parantaisi huumeiden käyttäjien terveydenhuoltoa, The Economist uskoo.

Lehden ehdotus kurtistaa ensilukemalla kulmakarvoja, mutta sen argumentointi näyttää loogiselta. Rangaistusten jyrkkyys ja virkavallan asenteet näyttävät vaikuttavan melko rajallisesti huumeiden käyttöön ja kauppaan. Raskaisiin rangaistuksiin uskova amerikkalainen oikeusjärjestelmä ei ole pahemmin kyennyt heiluttamaan käyttäjämääriä. Samanaikaisesti huumekaupan oheisrikollisuus sekä raskaan vankilalaitoksen aiheuttamat kustannukset tuovat riskejä ja rasituksia lainkuuliaisten, huumeettomien kansalaisten elämään.

Onko The Economistin ehdotus toimiva? Olisiko huumeiden käytön valvottu laillistaminen toimiva vaihtoehto – Suomessa tai ulkomailla? Mitkä olisivat laillistamisen edut ja haittapuolet? Asiaa lienee syytä pohtia.

Soundtrack: Velvet Underground, I’m Waiting for the Man