Texasin Beto O'Rourke, Kalifornian Kamala Harris vai joku ihan muu? – Demokraattien ehdokaspeli käy jo kovilla kierroksilla

Potentiaalisia nimiä riittää. Kenenkään ei kuitenkaan pidä aliarvioida demokraattien kykyä valita surkea ehdokas ja hukata mahdollisuutensa sisäiseen riitelyyn.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Marraskuun kongressivaalit ovat nyt taustapeilissä ja uusi kongressi astuu virkaansa 3. tammikuuta 2019.

Washington kuitenkin elää ikuisen kampanjoinnin kulttuurissa. Pinnan alla käydään jo täyttä vauhtia kisaa demokraattien vuoden 2020 presidenttiehdokkuudesta.

Potentiaalisista ehdokkaista ei ole pulaa. Vakavasti otettavia kisaajia on yli kymmenkunta. Liki kaikki presidenttihuhujen kohteet ovat toistaiseksi kieltäneet olevansa kiinnostuneita ehdokkuudesta, mutta heidän reissaamisensa Iowassa ja New Hampshiressa ja/tai ympäripyöreät lausuntonsa ehdokkuudesta kertovat totuuden.

Mielipidetiedustelut ja päättyvän vuoden välivaalit ovat osoittaneet demokraateille, että vuoden 2020 presidentinvaalit ovat voitettavissa, varsinkin jos talous sakkaa. Demokraatit lähtevät kampanjaan uudella energialla ja lihavalla vaalikassalla – toistaiseksi. Kenenkään ei silti pidä aliarvioida demokraattien kykyä valita surkea ehdokas ja hukata mahdollisuutensa sisäiseen riitelyyn.

On aivan liian aikaista arvailla esivaalien voittajaa, mutta merkittävät kandidaatit alkavat hiljalleen erottua joukosta.