Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Texas v. Kalifornia – taistelu Yhdysvaltain tulevaisuudesta

Blogit Americana 11.2.2013 15:50
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Texasin kuvernööri Rick Perry ilmoitti tekevänsä firmojen rekrytointimatkan Kaliforniaan. Perryn reissu on ilmentymä Yhdysvaltojen sisäisestä, kahden eri yhteiskuntafilosofian kamppailusta.

Kiitos maan valtaosin englantilaisen kulttuuriperimän, amerikkalaiset ovat hanakoita kertomaan muulle maailmalle, että miten heidän pitäisi järjestää poliittinen elämänsä, ja sama asenne muokkaa myös amerikkalaista sisäpolitiikkaa. Liberaalit ja konservatiiviset osavaltiot propagoivat omien yhteiskuntamalliensa puolesta liki evankelisella innolla. Osaksi kyse on pelosta, että toisen osapuolen malli valtaa heidänkin osavaltionsa, mutta osaksi he haluavat levittää konservatismin/liberalismin ilosanomaa kuin kuka tahansa lähetyssaarnaaja.

Viime vuosina yhteiskuntamallien kilpailu on kiteytynyt koitokseen Texasin ja Kalifornian välillä.

Kalifornia (38 miljoonaa) ja Texas (26 miljoonaa) ovat väkimääriltään Yhdysvaltain kaksi suurinta osavaltiota, ja ideologisesti ne edustavat amerikkalaisen politiikan ääripäitä. Kalifornia on poliittisen korrektiuden sekä new left -ajattelun keskipiste Yhdysvalloissa, ja Texas kantaa modernin George W. Bush -konservatismin lippua.

Molemmat osavaltiot kuuluvat Yhdysvaltain vauraimpiin. Kalifornia ylpeilee viihdeteollisuudellaan, Silicon Valleyn high tech -sektorillaan, satamillaan, turismilla sekä maataloudellaan. Texasin vauraus perustuu öljyyn, lihakarjaan, puuvillaan, teollisuuteen ja kansainväliseen kauppaan, mutta myös dynaamiseen korkean teknologian sekä kasvavaan viihdeteollisuuden sektoreihin.

Kalifornian asukkaiden keskimääräinen vuositulo on noin $52000, ja texasilaisten $39000. Toisaalta, Kalifornian elinkustannukset ovat huikeat, ja Kalifornian 9.8 työttömyysprosentti on huomattavasti korkeampi kuin Texasin 6.1. Viime vuosina Texasin talous on ollut Kaliforniaa dynaamisempi, mutta vuonna 2012 Kalifornia kasvoi Texasia nopeammin.

Kalifornian kasvu on perustunut mittavaan koulutukseen. Osavaltion yliopistolaitos kuuluu maailman parhaimpiin, University of California at Berkeleysta alkaen. Koulutus ja kulttuuri ovat rohkaisseet innovaatioita, ja Kalifornian luova talous on muokannut modernia viihde- ja it-kulttuuria todennäköisesti enemmän kuin yksikään muu valtio maailmassa. Osavaltio houkuttelee teräviä aivoja maailman mittakaavassa.

Texas on puolestaan panostanut alhaisiin veroihin, pyrkien rekrytoimaan yrityksiä siirtämään toimintonsa halpojen tuotantokustannusten sekä liike-elämälle ystävälliseen Lone Star -valtioon. Texas on, konservatiivisten periaatteidensa mukaisesti, riisunut menonsa ja verotaakkansa minimiin. Osavaltion asukkaat eivät maksa tuloveroa valtiolle.

Molemmissa systeemeissä on huonot puolensa. Kalifornian progressiivisen aikakauden perustuslaki jatkuvine kansanäänestyksineen on tehnyt siitä liki mahdottoman hallita. Osavaltion vasemmistolainen impulssi verottaa, säädellä ja kertoa muille mikä on heille parasta on puskenut jotkut firmat pois valtiosta, ja korkeat elinkustannukset ovat hidastaneet muuttoliikettä osavaltioon dramaattisesti.

Texasin heikko koululaitos ja minimiin vedetty valtion kulutus puolestaan haittaavat osavaltion modernisointia ja sen roolia tulevaisuuden high tech -taloudessa. Firma on, kuten Perryn kiertue kertoo, pitkälti keskittynyt rekrytoimaan muualla syntyneitä yrityksiä. Texasin parhaimmat yliopistot eivät ole huonoja, mutta ne eivät ole lähelläkään Kalifornian tasoa. Sijoitus parempaan julkiseen sektoriin sekä Texasin elämänlaadun parantamiseen auttaisi myös houkuttelemaan paremmin koulutettuja sisäänmuuttajia, eli ns. luovan luokan edustajia.

Yhdysvaltain poliittinen tulevaisuus on auki, sillä maa on keskellä mittavaa demograafista ja taloudellista murroskautta. Eräs parhaimmista tulevaisuuden indikaattoreista on kisa Texasin ja Kalifornian välillä. Monet pienemmät valtiot seuraavat ensi vuosikymmenellä voittajan mallia.

Soundtrack: Grateful Dead, Friend of the Devil.