Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Terveydenhuollon turpakäräjät

Blogit Americana 8.8.2009 16:53
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Terveydenhoidon uudistuksesta jo tapellaan – kirjaimellisesti.

Kylätapaamiset, town hall meetings, ovat periamerikkalainen poliittinen perinne. Tapaamisissa paikkakunnan poliitikot saapuvat kuulostelemaan äänestäjien tuntemuksia sekä selittelemään omia päätöksiään.

Viime viikkoina kylätapaamiset ympäri Yhdysvaltoja ovat vatvoneet pääasiassa terveydenhuollon uudistusta. Tunteet ja kommentit ovat olleet kuumia.

Terveydenhuolto on satojen ja satojen miljardien dollarien bisnes. Konservatiivit eivät aio luovuttaa suosiolla. Heidän taistelukanssansa ovat timmissä, kiitos lääketehtaiden sekä muiden terveydenhoitobisnesten avokätisten lahjoitusten.

Konservatiiviset organisaatiot ovat lähettäneet moniin tapaamisiin omia aktivistejaan huutamaan puhujat kumoon sekä provosoimaan osallistujia ”spontaaneihin” tunteenpurkauksiin. Muutamissa tapauksissa väittelyt ovat menneet suoraksi tappeluksi.

Parhaillaan taistelua terveydenhuollon uudistuksesta käydään ruohonjuuritasolla. Demokraattiset politiikot ovat vastaanottaneet murhauhkauksia, heidat on huudettu kumoon kylätapaamisissa, ja radikaalit liberaalit ovat iskeneet takaisin samalla mitalla. Pelkään pahoin, että ennen kun kaikki on sanottu ja tehty, joku pääsee vielä hengestään.

Soundtrack: Bob Dylan, Idiot Wind.