Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Terveydenhoidon uudistus: viimeinen taisto

Blogit Americana 11.3.2010 14:43
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Obama ja kongressin demokraatit ovat ilmeisesti löytäneet selkärangan, tahdonvoimaa, sekä testosteronia. Terveydenhoidon uudistus on, ilmeisesti, vihdoinkin menossa läpi.

Kun demokraatit hävisivät Massachusettsin senaattivaalit, kaikki toivo uudistuksesta näytti olevan mennyttä. Demokraatit vajosivat luonnolliseen olotilaansa, eli sekoitukseen paniikkia ja raastavaa epätoivoa.

Kansakunnan tila -puheessaan Obama aloitti rivien tiivistämisen. Hän varoitti demokraatteja luovuttamasta, muistutti kansakuntaa uudistuksen tarpeellisuudesta, ja ilmoitti puskevansa eteenpäin.

Viime viikot kongressi on sovittanut edustajainhuoneen ja senaatin lakipaketteja yhteen, ja presidentti Obama on aloittanut mediasodan uudistuksen puolesta. Hän on palannut kampanjansa aikaiseen taistelumoodiin.

Kuluvan viikon tiistaina ja keskiviikkona Obama piti kampanja-tyyliset puheet ja tapaamiset Pennsylvaniassa ja Missourissa. Päättäväinen ja energisoitunut presidentti on luvannut taistella viimeiseen hikipisaraan saakka. Tapaamiset osoittivat presidentin olevan inspiroitunut ja retorisesti takaisin huipulla.

Jo esivaalikampanjan aikaan kannattajat satunnaisesti valittivat Obaman passiivisuudesta: hän ei vastannut Hillaryn hyökkäyksiin, Obama ei ollut kyllin aggressiivinen, hän luotti liikaa äänestäjiin, hän oli liian itsevarma ja herrasmiesmäinen.

Pelokkaat demokraatit jatkoivat samoja valituksia itse kampanjan aikana, ja teema jatkui myös Obaman voitettua Valkoisen talon. Jokainen kerta Obama on noussut vaikeuksien kautta voittoon.

Nyrkkeilyn ystävät tuntevat rope-a-dope strategian. Strategiassa älykäs nyrkkeilijä suojelee taitavasti itseään ja lepää köysiä vastaan. Kun vastustaja on huitonut itsensä uuvuksiin, levännyt nyrkkeilijä aloittaa vastahyökkäyksen ja tyrmää vastustajansa.

Obama on poliittisen rope-a-dopen mestari. Hän on käyttänyt strategiaa toistuvasti, ruokkien vastustajiensa hurmosta, odottaen heidän ylilyöntejään ja innon palamista loppuun. Vastustajan uuvuttua ja remellettyä mediassa kyllästymiseen saakka, Obama on ottanut tilanteen haltuunsa.

Demokraatit aikovat nyt puskea uudistuksen läpi yksinkertaisen enemmistön voimalla, ja kongressista tihkuneiden tietojen mukaan uudistus on vahvoilla. Uudistus ei ole vielä kirkossa kuulutettu, mutta demokraateilla on syytä optimismiin.

Obaman strategia toimi (ilmeisesti) jälleen, muistuttaen minua ja muita tarkkailijoita, että miksi me olimme niin otettuja hänen poliittisista taidoistaan vajaat kaksi vuotta sitten.

Soundtrack: Procol Harum, Conquistador.