Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Terveydenhoidon uudistus: puolikuollut ja puoliksi kuopattu?

Marko Maunula
Blogit Americana 10.11.2009 16:46

Terveydenhoidon uudistuspaketti läpäisi edustajainhuoneen viikonloppuna. Entä sitten?

Pitkän ja dramaattisen väännön jälkeen puhemies Nancy Pelosi löi myöhään lauantai-iltana nuijan pöytään. Lakialoite meni läpi äänin 220-215. Vain yksi republikaani äänesti ehdotuksen puolesta, 39 demokraattia äänesti sitä vastaan.

Voiton symbolinen viesti on suurempi kuin sen käytännön merkitys. Lakialoitteen runnominen läpi senaatissa on valtava savotta, ja olen melko skeptinen lain tulevaisuudesta.

Uudistuksen läpiajo senaatissa vaatii 60 ääntä. Ns. maltillisten/konservatiivisten demokraattien juntta, vahvistettuna Connecticutin riippumattomalla senaattori Joe Liebermanilla, seisoo uudistuksen tiellä. Republikaanien kannatusta lakialoitteelle on turha odottaa, ehka Mainen Olympia Snowea lukuunottamatta, mutta demokraattien oma hajaannus on iso este uudistukselle.

Demokraattinen puolue on suuri ja kirjava teltta. Will Rogersin vanha vitsi pitää paikkansa: Kysymys: ”Oletteko minkään järjestäytyneen puolueen jäsen?” Vastaus: ”En, olen demokraatti.” Puolue on sekoitus vasemmistodemareita ja maltillista kokoomusta. Yhteisen sävelen löytyminen jopa isoissa, periaatteellisissa kysymyksissä on heille usein vaikeaa.

Monille konservatiivisille demokraateille ajatus ns. julkisesta optiosta eli valtion tarjoamasta sairasvakuutuksesta on mahdoton. Obaman hallinto on tällä hetkellä vääntämässä kättä, tarjoamassa vastapalveluksia, imartelemassa ja uhkailemassa demokraattien vastahankaisia senaattoreita. Vahvasta yrityksestä huolimatta en usko, että uudistus menee läpi julkisen option kera.

Uskon, että terveydenhoidon uudistus menee lopulta läpi, mutta ilman julkista optiota lain vaikutus sekä reformin merkitys jäävät toivottua heikommiksi. Uudistus synnytti enemmän porua kuin villoja – tällä kertaa. Reformi on silti askel parempaan suuntaan.

Sountrack: Steely Dan, Deacon Blues.