Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Terveydenhoidon uudistus: Pohjimmiltaan konservatiivinen yritys

Blogit Americana 22.3.2010 11:30
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Yhdysvallat sai kiistellyimmän, merkittävimmän ja silti ylireagoiduimman lakinsa noin neljään vuosikymmeneen. Terveydenhoidon uudistus läpäisi kongressin, dramaattisen viikonlopun poliittisen painiottelun jälkeen, aikaisin maanantai-aamulla Suomen aikaa.

Metsää kaatui ja laajakaistaa ruuhkautui median, poliitikkojen ja kansakunnan väitellessä uudistuksesta. Uudistus oli ehdottomasti väitellyin lakialoite sekä kuumin poliittisen keskustelun aihe Yhdysvalloissa asumani 18 vuoden aikana.

Jos kysyit teekutsujen mielenosoittajilta, kuulit lain merkitsevän kapitalismin kuolemaa ja Amerikan tuhoa. Rivirepublikaaneille laki oli hävityksen kauhistus sekä olki, joka rikkoi talouskamelin selän. Demokraatit kannattivat lakia, mutta eivät aina olleet perillä, mitä laki itse asiassa merkitsi.

Kaiken vaahtoamisen ja ylireagoimisen jälkeen itse laki oli varovainen ja maltillinen, monen liberaalin mielestä antikliimaksi. Yhdysvallat ei saanut, loppujen lopuksi, julkista terveydenhoitoa eikä valtion vakuutusvaihtoehtoa kilpailemaan yksityisten tarjoajien kanssa. Ennemmin kuin terveydenhoidon uudistus, demokraattien läpi puskema laki oli sairausvakuutuksien säännöstelypaketti.

Yhdysvaltain terveydenhoitojärjestelmä nojaa vastaisuudessakin yksityisten vakuutusten varaan. Lakipaketti pakottaa vakuutusyhtiöt tarjoamaan palvelujaan myös sairaille amerikkalaisille, kieltää niitä pudottamasta liian isoiksi riskeiksi kasvaneita asiakkaitaan sekä tarjoaa liittovaltion rahallista tukea köyhille amerikkalaisille vakuutuksen hankkimista varten.

Uudistus on pohjimmiltaan konservatiivinen ja maltillinen yritys tuoda kaikki amerikkalaiset yksityisen sairausvakuutuksen piiriin.

Yli vuoden kestänyt taistelu, uuvuttava ja sekava kongressin sääntöjen tutkiskelu, kiihkeiden vastustajien suoltamat törkeydet sekä suoranaiset valeet ovat toistaiseksi ohi – ainakin kunnes taistelu siirtyy oikeusistuimiin.

Näin terveydenhoito uudistuu. Ei pamahda vaan vingahtaa.

Soundtrack: U2, I Still Haven’t Found What I’m Looking For.