Terveydenhoidon uudistus ja marraskuun vaalit

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Korkeimman oikeuden päätös terveydenhoidon uudistuksen laillisuudesta ulottuu, luonnollisesti, politiikkaan. On liian aikaista sanoa, josko päätös hyödyttää enemmän presidentti Obamaa vai Mitt Romneyta, mutta se tekee vaaleista joka tapauksessa mielekkäämmät kisat.

Vaalikampanjoiden henki on ollut selvillä jo pari kuukautta. Romney yrittää tehdä vaaleista kansanäänestyksen Obaman suosiosta, kun taas Obama pyrkii rakentamaan niistä ideologien välisen kamppailun.

Molemmat strategiat ovat hyvin perusteltuja: Obaman kansansuosio heiluu alle 50 prosentin tuntumassa, ja Obaman syyttäminen kaikesta sataa Romneyn laariin. Toisaalta kansakunta edelleen syyttää presidentti George W. Bushia ja republikaanista talouspolitiikkaa maan vaikeuksista, eli Obama hyötyy vankan ideologisista vastakkainasetteluista.

Korkeimman oikeuden päätös terveydenhoidon uudistuksesta pakottaa molemmat osapuolet keskustelemaan poliittisista ja ideologisista peruskysymyksistä. Romney on luvannut, että hän ryhtyy kumoamaan uudistusta välittömästi noustuaan Valkoiseen taloon. Obama on puolestaan tehnyt uudistuksesta kampanjansa kulmakiven.

Terveydenhoidon uudistus on herättänyt amerikkalaisissa intohimoja, joiden voima ja syvyys ovat täysin selitettävissä ainoastaan metapoliittisilla tekijöillä. Ideologiset konservatiivit riehaantuivat laista sekä korkeimman oikeuden päätöksestä paatoksella, jota harvoin näkee edes amerikkalaisessa politiikassa. Monissa argumenteissa uudistuksen hyvyys tai huonous jäivät laajemman ideologisen keskustelun jalkoihin, joissa penättiin valtion valtaoikeuksien rajoja.

Jopa Mitch McConnell, senaatin republikaanien pomo, sanoi, että 30 miljoonaa vakuuttamatonta amerikkalaista eivät ole uudistuksen tai koko terveydenhoidon tärkein kysymys. Myös hänelle kysymys on laajemmasta keskustelusta koskien valtion kykyä ja oikeutta osallistua terveydenhoidon säännöstelyyn. Jopa uudistuksen ajama yksityisten vakuutusyhtiöiden säännöstely edustaa hänelle ja useimmille muille republikaaneille eurooppalaismallisen ”sosialismin” uhkaa.

Perustavaa laatua olevat kysymykset ovat nyt vaalipöydällä. On vaikea sanoa kumpi osapuoli hyötyy tästä enemmän, mutta veikkaan varovasti Obamaa. Romneyn ideologinen maltillisuus, takinkääntö terveydenhoitokysymyksissä sekä halu tehdä marraskuun koitoksesta henkilövaalit tekevät hänestä huonon airueen konservatiiviselle ideologialle. Toisaalta, terveydenhoidon uudistuksen epäsuosio osoittaa myös amerikkalaisen liberalismin kapean toimialueen sekä maan pohjimmaisen keskusta-oikeistolaisen poliittisen luonteen.

Soundtrack: John Legend, If You’re Out There.