Terveydenhoidon uudistus ja hallinnon halvaus

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Liittovaltion hallinto toikkaroi sulkemisen partaalla. Kiista terveydenhoidon uudistuksesta kulminoituu lähipäivinä.

Liittovaltion hallinto on marssimassa kohti pattitilannetta sekä poliittista ja hallinnollista halvausta. Republikaanien teekutsu-siipi kieltäytyy antamasta rahaa valtion toimintojen ylläpitoon, ellei presidentti Obama suostu joko kuoppaamaan tai vähintäänkin viivyttämään terveydenhoidon uudistuksen toimeenpanoa. Uudistuksen keskeisten toimintojen on määrä astua voimaan lokakuun ensimmäinen päivä.

Kiistassa on pohjimmiltaan kolme eri osapuolta. Yhdessä nurkassa ovat Obama ja kongressin demokraatit. He pitävät terveydenhoidon uudistusta demokraattien suurimpana saavutuksena vuosikymmeniin. Demokraatit eivät suostu edes harkitsemaan uudistuksen viivyttämistä. Kuten presidentti Obama sanoi, uudistus oli viime presidentinvaalien keskeinen aihe, ja amerikkalaiset tekivät silloin päätöksensä asiasta.

Toisessa nurkassa seisovat teekutsulaiset. He uskovat, että uudistus on katastrofaalinen sekä käytännöllisistä että filosofisista syistä, ja he näkevät sen torpedoimisen olevan heidän patrioottinen tehtävänsä. Teekutsulaiset ovat valmiita sulkemaan vaikka koko liittovaltion toiminnat estääkseen uudistuksen toimeenpanon.

Kolmannessa nurkassa seisovat praktiset, puolueen valtavirtaa edustavat republikaanit edustajainhuoneen puhemies John Boehnerin johdolla. He eivät pidä uudistuksesta, mutta he ovat myös praktisia operoijia, jotka ymmärtävät politiikan olevan mahdollisuuksien taidetta. Republikaanien johto muistaa hyvin vuodenvaihteen 1995-1996 liittovaltion sulkemisen seuraukset. Pitkällä tähtäimellä operaatio kääntyi republikaaneja itseään vastaan, edesauttaen Bill Clintonin uudelleenvalinnassa sekä sysäten Newt Gingrichin uran alamäkeen.

The New Republic -lehden erinomainen poliittinen toimittaja Noam Scheiber argumentoi, että Yhdysvallat on matkalla halvaukseen. Presidentti ja demokraatit eivät luovuta, uskoen, että kansakunta syyttää mahdollisesta liittovaltion sulkemisesta republikaaneja. Teekutsulaiset katsovat myös pelin loppuun saakka, sillä ehdoton linja sopii paitsi heidän ideologiaansa, mutta nauttii myös vankkaa suosiota heidän konservatiivisissa kotipiireissään. Boehner ei kykene hallitsemaan tapahtumia. Hänellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin antaa teekutsulaisten pitää päänsä.

Miten terveydenhoidon uudistukselle käy? Poliittisesti tilanne on ristiriitainen. Valtaosa amerikkalaisista ei pidä uudistuksesta, peläten sen kustannuksia ja epäillen sen hallinnollista toimivuutta. Toisaalta, enemmistö amerikkalaisista uskoo, että jos laki astuu kunnolla voimaan lokakuussa, politiikkojen ja muiden osallisten pitää tehdä parhaansa lain onnistumiseksi.

Liittovaltion toimintojen tilapäinen sulkeminen tekee elämästä hieman hankalampaa miljoonille amerikkalaisille, ja se todennäköisesti hidastaa talouden toipumista. Toisaalta, hyvää kriisiä ei saa heittää hukkaan. Ehkä saapuminen putouksen partaalle voi pakottaa kaikki osapuolet ymmärtämään, että he istuvat samassa veneessä. Ehkä. En silti pidättäisi hengitystäni.

Soundtrack: The Kinks, Life Goes On.