Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Terveydenhoidon uudistus: demokraattien veljessota

Blogit Americana 18.12.2009 15:23
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Terveydenhoidon uudistuksen rintamalinjat ovat siirtymässä. Demokraatit ovat nyt kääntämässä aseensa toisiaan vastaan.

Kun terveydenhoidon uudistus nousi tapetille, erot liberaalien ja konservatiivisten demokraattien välillä olivat selvät jo kättelyssä. Alkusuoralla liberaalit unelmoivat skandinaavisesta mallista, ja konservatiivit visoivat nykyisen systeemin maltillista reformia.

Mielipide-erot olivat selvät, mutta osapuolet olivat hyvässä keskusteluyhteydessä. Presidentti itse toivoi energistä ja avointa debattia parhaasta mahdollisesta uudistuksesta. Monet demokraatit uskoivat, että loppusuoralla he kykenevät luomaan paketin, joka yhdistäisi demokraatit sekä saisi ehkä parin republikaaninkin äänet.

Toiveet ovat olleet turhia. Liberaalit ja maltilliset ovat joustaneet ja hakeneet kompromissia, mutta he ovat joutuneet havaitsemaan puolueensa konservatiivien olevan liki järkkymättömiä ns. julkisen option vastustuksessaan.

Liberaalit ovat suostuneet leikkaamaan lakialoitetta palan sieltä, lastun täältä. He uskoivat, että vajavainenkin uudistus on parempi kuin täydellinen epäonnistuminen. Nyt kun pari senaattoria, eli Nebraskan Ben Nelson ja, erityisesti, Connecticutin (riippumaton, mutta demokraatteja lähellä oleva) Joe Lieberman ovat tehneet selväksi, että he eivät ole kiinnostuneita kompromissista eivätkä aio kannattaa julkista optiota, liberaalit ovat saaneet tarpeekseen.

Julkinen optio, eli valtion tarjoama sairasvakuutus, on liberaalien toiveiden sydämessä. Valtion tarjoaman vakuutuksen on tarkoitus lisätä kilpailua, pakottaa yksityiset vakuutukset laskemaan hintojaan, sekä tarjota edullisen vakuutuksen köyhemmälle kansanosalle.

Vermontin riippumaton senaattori, sosialisti Bernie Sanders on ilmoittanut, ettei hän voi tukea uudistusta joka ei sisällä julkista optiota. Illinoisin Roland Burris on uhkaillut samaa. Howard Dean, puolueen vaikutusvaltainen takapiru, on ryhtynyt kampanjoimaan vesitettyä uudistusta vastaan.

Veikkaukseni on, että demokraatit yrittävät vielä kerran kosiskella Mainen maltillisia republikaaneja, Susan Collinsia ja Olympia Snowea. Lieberman on menetetty tapaus. Demokraattien raivo petturi-Joeta kohtaan on vahva, ja uskon, että hän siirtyy republikaaneihin ennen kautensa loppua.

Demokraattien on nyt saatava rivinsä nopeasti järjestykseen. Muussa tapauksessa terveydenhoidon uudistus on kuollut ja puolue on marssimassa veretseisauttavaan vaalitappioon vuoden 2010 kongressivaaliessa.

Soundtrack: Edwin Starr, War.