Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Tervetuloa Ronald Reaganin demokraattiseen puolueeseen!

Blogit Americana 29.7.2016 14:46
Marko Maunula
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Torstaina päättynyt demokraattien puoluekokous tarjosi mielenkiintoisen sekoituksen vasemmalle kallellaan olevaa agendaa sekä liki pateettisen patrioottista remellystä.

Taatakseen Bernie Sandersin sosialististen kannattajien tuen, demokraatit tarjosivat aikaisempaa vasemmistolaisempaa vaaliohjelmaa. Minimipalkan rajusta nostosta laajennettuun julkiseen terveydenhoitoon, aseiden saatavuuden rajoittamisesta opintolainojen remonttiin, puolueen vasemman laidan sormenjäljet löytyvät dokumentin liki jokaiselta sivulta.

Itse Philadelphian puoluekokouksessa olisi voinut kuvitella saapuneensa republikaanien vuoden 1984 Morning in America –tunnelmiin. Kokouksen teema oli aurinkoinen patriotismi, vahvistettuna reilulla annoksella Trumpin kritiikkiä.

Viimeisen päivän prime time –puhujista pastori William Barber II nostatti yleisöä raikuvalla liberaalin kristillisyyden puolustuspuheellaan. Veteraanien ympäröimä neljän tähden kenraali e.v.p. John Allen ilmoitti uskovansa Hillaryn Clintonin kykyyn puolustaa Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia.

Illan voimakkaimmasta hetkestä vastasi Khizr Khan, siirtolaistaustainen amerikkalainen muslimi. Hän kertoi pojastaan, kapteeni Humayun Khanista, joka kaatui Irakissa vuonna 2004. Muistellen poikansa patriotismia ja halua palvella maataan univormussa, Khan suuntasi sanansa Donald Trumpille.

”Te pyydätte Amerikkaa luovuttamaan tulevaisuutensa teille, mutta haluan kysyä, oletteko te edes lukeneet Yhdysvaltojen perustuslakia? Minä voin lainata teille oman kopioni. Etsikää termit ’vapaus’ ja ’tasavertaisuus lain edessä’. Oletteko koskaan vieraillut Arlingtonin hautausmaalla ja nähneet rohkeiden patrioottien haudat, jotka kaatuivat puolustaessaan Yhdysvaltoja? Te näkisitte eri uskojen, sukupuolten ja etnisten ryhmien edustajia. Te ette ole uhranneet mitään.”

Hillaryn pääpuhe tarjosi hänelle tyypillisen sekoituksen poliittisia tavoitteita, Trumpin kritiikkiä ja puolivillaisia yrityksiä inspiroivaan retoriikkaan Amerikan ja amerikkalaisten suuruudesta. Puhujana Hillary on keskinkertainen, mutta se jälleen esitteli Hillaryn poliittisen tietotaidon ja kompetenssin.

 

Mitä puoluekokous yritti saavuttaa?

Kokous oli helposti jaettavissa kahteen osaan. Ensimmäiset kaksi päivää tarjosivat sovinnon kättä Sandersin paikoitellen fanaattisille kannattajille. Monen ”Bernie or Bust” –äänestäjän sitoutuminen puolueeseen on marginaalista. Demokraattien johto joutuu tekemään runsaasti töitä pitääkseen heidät motivoituna ennen marraskuun vaaleja.

Puoluekokouksen kaksi viimeistä päivää—ja varsinkin sen finaali—oli selkeästi suunnattu maltillisille republikaaneille. Hillary ja demokraatit yrittivät tarjota itseään maltillisena, tasapainoisena ja ammattitaitoisena vaihtoehtona lonkalta ampuvalle ja arvaamattomalle Trumpille.

Torstain liki pateettinen patriotismi pyrki vetoamaan republikaanien ja riippumattomien äänestäjien patriotismiin. Demokraatit halusivat osoittaa, että Hillary on turvallisuuspoliittisesti luotettavampi vaihtoehto kuin Vladimir Putinia ylistävä Trump, joka ei välttämättä puolustaisi Nato-kavereitaan, hyväksyisi Krimin osaksi Venäjää ja repisi ison osan Yhdysvaltain kansainvälisistä sitoumuksista.

 

Soundtrack: Wilco, Either Way