Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Tervemenoa, Michele Bachmann!

Marko Maunula
Blogit Americana 30.5.2013 13:34

Minnesotalainen kongressiedustaja Michele Bachmann ilmoitti, että käynnissä oleva edustajakausi jää hänen viimeisekseen. Hyvä uutinen! Bachmann oli nykyisen poliittisen kulttuurin huonojen puolien ruumiillistuma.

Paranoidi, hyperpuolueellinen ja ideologinen vaahtosuu Bachmann on kansallisesti tunnettu edustaja. Hänen pöyristyttävät lausuntonsa, yrityksensä republikaanien presidenttiehdokkaaksi sekä tarmokas itsensä promootio nostivat hänet säännöllisesti kansallisiin lööppeihin.

Viime esivaaleissa Bachmann hetken aikaa jopa johti republikaanien kenttää, kunnes jopa nykyinen, erittäin konservatiivinen republikaanien äänestäjäkunta päätti, että Bachmann oli liian hihhuli jopa heille.

Bachmann ei ole ainoastaan vahingoittanut republikaanista puoluetta ja vakavasti otettavan konservatismin aatetta. Hänen poliittinen uransa on myös ruokkinut demokraattien ja liberaalien huonoimpia puolia.

Harva edustaja on yhtä tunnettu kuin Bachmann, mutta hänen lainsäädännölliset saavutuksensa ovat olemattomat. Montako Bachmannin ajamaa lakialoitetta on mennyt läpi? Tasan nolla. En usko, että Bachmann edes välitti lainsäädännöstä. Kongressi ei ollut hänelle rauhallisen ja kompromissihakuisen puurtamisen foorumi, vaan itsensä markkinoinnin sekä ideologisen uhoamisen työkalu. Teekutsu-liikkeen suosikki on, valitettavasti, inspiroinut kymmeniä nuorempia republikaanien edustajia, jotka ovat omaksuneet Bachmannin toimintamallin saavuttuaan Washingtoniin.

Bachmannin jatkuva virta valeita, väärinkäsityksiä, paranoiaa, vastustajien demonisointia sekä liki pakkomielteenomaista demokraattien ja presidentti Obaman vihaa tekivät hänestä liberaalien perverssin lempiedustajan. Minnesotan kongressiedustajan kuunteleminen vahvisti liberaalien elitististä, rannikkokeskeistä maailmankuvaa ja edesauttoi heitä sivuuttamaan konservatiivien aidot huolenaiheet troglodyyttisten idioottien huuhaana.

Miksi Bachmann luopuu? Itse arvelisin, että hän haluaa muuttaa pelimerkkinsä rahaksi. Huumorilehti The Onion on todennäköisesti oikeassa.

Viime vaaleissa Bachmannin uudelleenvalinta meni tiukaksi. Kotipiirin äänestäjät olivat ilmeisesti väsyneet edustajaansa, ja hän palasi Washingtoniin hiuksenhienolla marginaalilla. Seuraavat vaalit saattaisivat merkitä Bachmannin tappiota. Koska presidenttihaaveet ovat lopullisesti menneet, Bachmann haluaa poistua kehästä omin ehdoin.

Veikkaan, että Bachmann siirtyy Kongressin kukkulalta K Streetin lobbausfirmojen palvelukseen. Hän pystyy rahastamaan maineellaan ja kontakteillaan vielä vuosikausia. Liittovaltion julkinen vihaaminen ja hyper-puolueellinen hihhulointi-yhdistettynä kulissien takaiseen verkostoitumiseen-on kannattavaa bisnesta joissakin piireissä.

Soundtrack: Townes van Zandt, You Are Not Needed Now.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Bachmann sanoo itse että 8 vuotta on tarpeeksi. B. oli teekutsuliikkeen (jonka perustajia hän on) repubikaaniehdokas presidenttivaaleissa. Näitä epäonnisen kampanjan vaalisotkuja FBI vieläkin selvittelee..
Kyse on kuitenkin suomalaissiirtolaistenkin asuttaman Minnesotan ensimmäisestä naiskongressiedustajasta. Ei hän nyt tuollainen jutun esittämä noita ole, kahden valiokunnan jäsen. Ei kongressiedustajien aloitteet yleensäkään mene läpi, Maunulalle tiedoksi.

”And in the midst of that calling, God then called me to run for the United States Congress. And I thought, ”What in the world would that be for?” And my husband said, ”You need to do this.” And I wasn’t so sure. And we took three days, and we fasted and we prayed. And we said ”Lord, is this what you want, are you sure? Is this your will?” And after, along about the afternoon of day two, He made that calling sure.”

http://en.wikiquote.org/wiki/Michele_Bachmann