Terveiset sinipunaisesta Georgiasta: Warnockin vaalivoitto kertoo demograafisesta muutoksesta ja republikaanien umpikujasta

Georgian osavaltion pitäisi olla republikaanien voitettavissa. Siihen riittäisi maltillinen ehdokas, joka osaa puhua kokonaisilla lauseilla ja ymmärtää, miten valtio toimii.

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Georgian senaatinvaalien toiselta kierrokselta voi lukea kaksi opetusta osavaltion – ja samalla koko Yhdysvaltojen – politiikasta. Molemmat niistä ovat totta.

Ensimmäinen niistä on, että Georgia on uusi taisteluosavaltio. Aiemmista vaa’ankieliosavaltioista Ohio ja Florida ovat liukuneet kohti republikaanileiriä. Lähitulevaisuudessa polttopisteitä ovat Arizona ja Georgia.

Republikaanit panostivat kaikki saatavilla olevat resurssinsa Georgiaan. Puolueen kirkkaimmat tähdet kampanjoivat Herschel Walkerin puolesta. Mukana oli myös puolueen kauppakamarisiipeä edustava, osavaltion suosittu kuvernööri Brian Kemp. Rahaa paloi kaikkiaan yli 400 miljoonaa dollaria.

Demokraattiehdokas Raphael Warnock pyrittiin republikaanien kampanjassa sitomaan ideologisesti Joe Bideniin. Ääni Warnockille on ääni Bidenin agendalle, kuului viesti. Georgialaiset kuuntelivat, vertailivat ehdokkaita, ja enemmistö äänesti Warnockia.