Terroristit, Freud ja porno

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Eilen illalla, pian presidentin puheen jälkeen, CNN keskeytti tavallisen lähetyksensä. Breaking news: vahvistamattomien, mutta luotettavien ja uskottavien tietojen mukaan kolme terroristia ajavat pommeilla lastattua pakettiautoa kohti Washingtonia tai New Yorkia.

Tiedotus on linjassa viime päivien varoitusten kanssa. Viranomaiset ovat muistuttaneet, että 9/11-vuosipäivä saattaa johtaa terrori-iskuihin tai ainakin niiden yrityksiin. Yhdysvallat ei ole varpaillaan, mutta silmät ovat auki.

Myöhemmin varmistui, että al-Qaida ilmeisesti aikoi räjäyttää autopommeja Washingtonin sekä New Yorkin silloilla ja tunneleissa 9/11-vuosipäivänä. Molemmissa kaupungeissa turvallisuustoimia on kiristetty entisestäänkin.

Terroristien mahdollinen suunnitelma osoittaa jälleen, että miten huonosti he tuntevat Yhdysvallat – tai läntisen kulttuurin ylipäätään.

Terroristit ovat oudon symbolista joukkoa. Hyökkäys WTC-torneja vastaan houkuttelee jopa freudilaisia analyysejä, mutta laajemminkin al-Qaidan hinku hyökätä New Yorkiin tai Washingtoniin osoittaa heidän pakkomielteensä vallan symboleihin.

Isot kaupungit selviytyvät iskuista nopeammin kuin pienet – niin henkisesti kuin fyysisestikin. Jos terroristit tuntisivat Yhdysvallat paremmin, he laajentaisivat hyökkäystensä kohdelistaa Keskilännen ja Etelän sydänmaille.

Haluttujen kohteiden luonne osoittaa terroristien infantiilin strategian ja ajattelutavan. Metatasolla kyse on häiriintyneiden psykopaattien ponnettomasta mutta verisestä raivoamisesta vallan fallossymboleita vastaan.

Terrorismissa tapahtui suunnanmuutos 1980-1990-luvuilla. 1970-luvun terroristit, kuten Andreas Baaderin sekä Carlosin jengit, etsivät innoituksensa Marxista, mutta nykyiset murhaajat selittävät tekonsa Koraanilla. Samanaikaisesti marxilaisten materialistiset ja konkreettiset vaatimukset vaihtuivat uuden terroristisukupolven haluun tappaa mahdollisimman monta länsimaalaista.

Silti, liikkeissä on paljon yhtäläisyyksiä. Molemmat ryhmät ovat pohjimmiltaan hedonistisiä nihilistejä, jotka rakastavat korruptoitunutta länttä ja sen tuotteita enemmän kuin he haluavat tunnustaa. Heidän ”sotansa” läntistä yhteiskuntamallia vastaan on pohjimmiltaan pikkulapsen raivoa vanhempien luomaa valtarakennelmaa kohtaan.

Nyt Yhdysvalloissa on mahdollisesti harhailemassa kolme terroristia räjähteiden kera, etsimässä symbolia jonka räjäyttää. Mitä he haluavat? Mitä he uskovat saavuttavansa? Miten heidän kampanjansa mahtuu yhteenkään toimivaan maailmanselitykseen?

Heille voisi nauraa, elleivät he olisi potentiaalisesti vaarallisia.

Soundtrack: The Beatles, Helter Skelter.