Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Terroristit, Freud ja porno

Marko Maunula
Blogit Americana 9.9.2011 18:00

Eilen illalla, pian presidentin puheen jälkeen, CNN keskeytti tavallisen lähetyksensä. Breaking news: vahvistamattomien, mutta luotettavien ja uskottavien tietojen mukaan kolme terroristia ajavat pommeilla lastattua pakettiautoa kohti Washingtonia tai New Yorkia.

Tiedotus on linjassa viime päivien varoitusten kanssa. Viranomaiset ovat muistuttaneet, että 9/11-vuosipäivä saattaa johtaa terrori-iskuihin tai ainakin niiden yrityksiin. Yhdysvallat ei ole varpaillaan, mutta silmät ovat auki.

Myöhemmin varmistui, että al-Qaida ilmeisesti aikoi räjäyttää autopommeja Washingtonin sekä New Yorkin silloilla ja tunneleissa 9/11-vuosipäivänä. Molemmissa kaupungeissa turvallisuustoimia on kiristetty entisestäänkin.

Terroristien mahdollinen suunnitelma osoittaa jälleen, että miten huonosti he tuntevat Yhdysvallat – tai läntisen kulttuurin ylipäätään.

Terroristit ovat oudon symbolista joukkoa. Hyökkäys WTC-torneja vastaan houkuttelee jopa freudilaisia analyysejä, mutta laajemminkin al-Qaidan hinku hyökätä New Yorkiin tai Washingtoniin osoittaa heidän pakkomielteensä vallan symboleihin.

Isot kaupungit selviytyvät iskuista nopeammin kuin pienet – niin henkisesti kuin fyysisestikin. Jos terroristit tuntisivat Yhdysvallat paremmin, he laajentaisivat hyökkäystensä kohdelistaa Keskilännen ja Etelän sydänmaille.

Haluttujen kohteiden luonne osoittaa terroristien infantiilin strategian ja ajattelutavan. Metatasolla kyse on häiriintyneiden psykopaattien ponnettomasta mutta verisestä raivoamisesta vallan fallossymboleita vastaan.

Terrorismissa tapahtui suunnanmuutos 1980-1990-luvuilla. 1970-luvun terroristit, kuten Andreas Baaderin sekä Carlosin jengit, etsivät innoituksensa Marxista, mutta nykyiset murhaajat selittävät tekonsa Koraanilla. Samanaikaisesti marxilaisten materialistiset ja konkreettiset vaatimukset vaihtuivat uuden terroristisukupolven haluun tappaa mahdollisimman monta länsimaalaista.

Silti, liikkeissä on paljon yhtäläisyyksiä. Molemmat ryhmät ovat pohjimmiltaan hedonistisiä nihilistejä, jotka rakastavat korruptoitunutta länttä ja sen tuotteita enemmän kuin he haluavat tunnustaa. Heidän ”sotansa” läntistä yhteiskuntamallia vastaan on pohjimmiltaan pikkulapsen raivoa vanhempien luomaa valtarakennelmaa kohtaan.

Nyt Yhdysvalloissa on mahdollisesti harhailemassa kolme terroristia räjähteiden kera, etsimässä symbolia jonka räjäyttää. Mitä he haluavat? Mitä he uskovat saavuttavansa? Miten heidän kampanjansa mahtuu yhteenkään toimivaan maailmanselitykseen?

Heille voisi nauraa, elleivät he olisi potentiaalisesti vaarallisia.

Soundtrack: The Beatles, Helter Skelter.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

En tiedä missä Beatles-regressioissa näitä tilityksiäsi kirjoitat, mutta kyllä terrorismissa on kysymys monimutkaisemmista asioista kuin vasemmisto/arabiteinien kaunoista isipappaa vastaan. Yksilölliset uravalinnat voivat olla selitettävissä joistain tämäntyyppisistä kokemuksista, mutta samoista kemioista ponnahtaa maailmalle myös moni yritysjohtaja ja sijoitusguru.

Mihin kategoriaan tässä terrorismin historian teräväanalyysissä sijoittaisit Breivikin? Enpä usko että tällä psykopaatilla oli mitään selvittämätöntä länsimaisten arvojen ja statussymboleiden kanssa, varsinkaan fallisten, vaikkeivat isäsuhde ja naisasiat ihan kohdillaan olleetkaan. Ja mitä isku Keskilänteen tai vuonoihin vaikuttaisi, eihän sellaista välttämättä edes noteerattaisi.

Ja terroristeille nimenomaan pitää nauraa, Four Lions -tyyppisesti, aivan samaan tapaan kuin lapsellisille blogisteille ja heidän ajatuksettomille purkauksilleen. Se on osa selviytymisstrategiaa, niin kuin muukin hidas vastarinta. Cool it down, Marco-boy.

Enpä tiedä millä ongelma ratkaistaan, mutta se on selvää ettei ainakaan tällaisella kyökkipsykologialla.
Tässä extreme-islamistien terrorismissahan oleellista on se että tekijät eivät ole ainoastaan valmiita uhraamaan omaa henkeään, vaan suorastaan vaativat sitä.
Terroristit ovat päässeet pitkälle päämäärissään yksinkertaisesti sillä että avoin, demokraattinen yhteiskunta on saatu muutettua kohti fasistista ”kaikki tarkkailevat kaikkia” yhteiskuntaa. Islamistit ovat onnistuneet siinä missä vasemmistoradikaalit epäonnistuivat.

Ihan hyvä huomio. Jätkät on selvästikin hölmöjä tunareita, mutta kyllä takana on silti aito turhautuminen varsinkin Jenkkilän tapaan ryöstää muuta maailmaa ja erityisesti öljymaita.

Selventäisitkö Marko hieman? Ensinnäkin minun on vaikea ymmärtää miksi blogiisi on aina valittu jokin soundtack? Miksi se pitää valita? Ja miten Helter Skelter liittyy tyhmiin terroristeihin?

Hienoa päättelyä, joka onnistui, ainakin melkein, nolaamaan terroristit; mutta lohduttaako se esimerkiksi World Trade Center’n tuhossa menehtyneiden omaisia. Toisaalta voisi myös ajatella, että terroristit haluavat tulla vakavasti otetuiksi sekä saada huomiota; kyseisen kaltaisia tekoja kuitenkaan puolustelematta. Mielestäni esimerkiksi mainittu isku World Trade Center’iä vastaan meni niinsanotusti ’överiksi’, ja epäonnistui, koska yleisön huomio kohdistui uhreihin, ja erityisesti palomiehiin, jotka uhrautuen yrittivät pelastaa mitä pelastettavissa oli. Varmaankin terroristeilla on jokin asia, tai ’agenda’, jonka he kokevat tärkeäksi; jopa oman henkensä uhalla. Jokin korkeampi päämäärä, jonka hyväksi ja puolesta he taistelevat, ja voivat tuntea olevansa osa kyseistä substanssia.
Tietenkin vetämällä Sigmund Freud mukaan pohdiskeluun, voidaan mikä tahansa asia tulkita seksuaaliseksi. Tarkkaan ottaen Freud käytti termiä ’libido’, joka ilmeisesti kaikissa latina-suomi -sanakirjoissa käännettään ihmisen seksuaalivietiksi, mutta joka laajemmin ajateltuna tarkoittaa kaikkea elämää ylläpitävää, viettipohjaista sielullista energiaa. Avainsana voisi kai olla turhautuminen; ellei se sitten ole liian pelottavaa.