Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Terroristi puhuu kuulustelijoille

Marko Maunula
Blogit Americana 3.2.2010 15:18

Kohtelias keskustelu toimii paremmin kuin kidutus. Joulupäivän kalsaripommi-kandidaatti Umar Farouk Abdulmutallab on ryhtynyt avautumaan kuulustelijoille.

Abdulmutallabin pidätys ja kuulustelut herättivät jälleen keskustelun ihanteellisista kuulustelumetodeista. Dick Cheney tuomitsi välipäivinä Obaman terrorismipolitiikan. Aikaisemmin hän raivosi, kun Obama kielsi kidutuksen kuulusteluissa ja uhkasi tutkia aikaisemman hallinnon kuulustelumetodeja.

Obaman hallinnon päätös käsitellä AbdulMutallabia kuin tavallista rikollista oli republikaanien mielestä pöyristyttävän huono veto. Vielä viime lauantaina senaattori Susan Collins syytti Obaman hallintoa Abdulmutallabin kuulustelun virheistä sekä silmien sulkemisesta terrorilta.

Cheney, Collins, ja muut republikaanit ovat väärässä. AbdulMutallab on avautunut kuulustelijoille, antaen CIA:lle sekä muille turvallisuuselimille runsaasti arvokasta tietoa terroriverkoston toimista. Hänen perheensä on myös avustanut viranomaisia. Abdulmutallabin lähiomaiset luottavat täysin Obaman hallintoon ja amerikkalaiseen oikeuslaitokseen.

Sivistysvaltiot eivät kiduta. Paitsi moraalisesti tuomittavaa, kidutus on myös tehotonta. Tapaus Abdulmutallab on osoittanut miten tehokkaasti laki ja vankien humaani käsittely toimivat.

Soundtrack: Ludacris, Do the Right Thing.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

NYPD voisi vaihtaa pamput karkkipusseihin,tarjota pampun sijasta karkkia rosmoille.Hyvä on aina parempi kuin paha.
Tämä uuden ajan ”shakaali”onkin mielenkiintoinen tapaus.
Pääsi koneeseen pommin kanssa mutta pommin räjäyttäminen oli liian suuri tekninen haaste.
Varmaankin kone lensi niin lujaa,että oli hankalaa.
No pullakahveilla päästiin hyvään tunnelmaan,Umar lupasi kertoa kaiken jos saa toisen semmoisen missä on hilloa.
Soitettiin Obamalle ja lupa heltisi kunhan ei murustella.
Umar kertoi kaiken,myös sen että monet terroristit on tosi kovia jätkiä ja voivat pyytää tupakkaakin ennenkuin kertovat missä Osama majailee.
Tärkeää tietoa joo.

Jos nyt ei vedetä yksittäistapauksesta ihan näin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Tässä tapauksessa tuntuu toimivan.