Blogit

Professori Marko Maunula seuraa USA:n politiikkaa ja populaarikulttuuria

Terroristi puhuu kuulustelijoille

Blogit Americana 3.2.2010 15:18
Marko Maunula
Marko Maunula - avatar
Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Kohtelias keskustelu toimii paremmin kuin kidutus. Joulupäivän kalsaripommi-kandidaatti Umar Farouk Abdulmutallab on ryhtynyt avautumaan kuulustelijoille.

Abdulmutallabin pidätys ja kuulustelut herättivät jälleen keskustelun ihanteellisista kuulustelumetodeista. Dick Cheney tuomitsi välipäivinä Obaman terrorismipolitiikan. Aikaisemmin hän raivosi, kun Obama kielsi kidutuksen kuulusteluissa ja uhkasi tutkia aikaisemman hallinnon kuulustelumetodeja.

Obaman hallinnon päätös käsitellä AbdulMutallabia kuin tavallista rikollista oli republikaanien mielestä pöyristyttävän huono veto. Vielä viime lauantaina senaattori Susan Collins syytti Obaman hallintoa Abdulmutallabin kuulustelun virheistä sekä silmien sulkemisesta terrorilta.

Cheney, Collins, ja muut republikaanit ovat väärässä. AbdulMutallab on avautunut kuulustelijoille, antaen CIA:lle sekä muille turvallisuuselimille runsaasti arvokasta tietoa terroriverkoston toimista. Hänen perheensä on myös avustanut viranomaisia. Abdulmutallabin lähiomaiset luottavat täysin Obaman hallintoon ja amerikkalaiseen oikeuslaitokseen.

Sivistysvaltiot eivät kiduta. Paitsi moraalisesti tuomittavaa, kidutus on myös tehotonta. Tapaus Abdulmutallab on osoittanut miten tehokkaasti laki ja vankien humaani käsittely toimivat.

Soundtrack: Ludacris, Do the Right Thing.