Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Terrorismin vastainen sota, 2001-2010

Marko Maunula
Blogit Americana 27.5.2010 18:05

Presidentti Obama on virallisesti luopunut terrorismin vastaisesta sodasta. Jo oli aikakin!

Valkoisen talon uusi turvallisuuspoliittinen doktriini jäi uutisissa pahasti Meksikonlahden öljyvuodon jalkoihin. Valitettavasti, sillä doktriini olisi ansainnut enemmän huomiota ja keskustelua, niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Julkistettu linjanmuutos monissa tapauksissa ainoastaan virallisesti vahvisti jo käytännössä vallinneen linjan. Obaman Yhdysvallat on nyt virallisesti luopunut ennaltaehkäisevän sodan konseptista. Amerikkalainen ulkopolitiikka painottaa nyt monitahoista diplomatiaa, pyrkien laajentamaan perinteisten diplomaattisten yhteistyökumppaneiden joukkoa nousevilla suurvalloilla, kuten Kiinalla ja Intialla.

Unilateralismi edustaa mennyttä maailmaa. Yhdysvallat toimii vastaisuudessa tiukemmassa yhteistyössä kansainvälisten organisaatioiden, kuten Naton ja YK:n, kanssa.

Yhdysvallat ilmoitti olevansa edelleen sodassa al-Qaidaa sekä sen liittolaisia vastaan, mutta se luopuu semanttisesti vajavaisesta ja strategisesti kyseenalaisesta ”sota terrorismia vastaan” -konseptista: terrorismi on vihollisen käyttämä taktiikka, ei vihollinen itse.

Lopuksi, Yhdysvallat lupasi kunnioittaa kansalaisoikeuksia, maan perusarvoja, sekä perustuslakia. Kansalaisten vapautta on huono puolustaa rajoittamalla kansalaisten vapautta.

Ensireaktiot uudistukseen ovat olleet positiivisia, jopa ajattelevan oikeiston parissa. Palinistien hysteerinen kiljunta alkanee pian, mutta todellisuudessa operoiva Amerikka on valmis ottamaan uudistuksen tyytyväisyydellä vastaan.

Soundtrack: Talk Talk, The Rainbow.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Joo olet ihan oikeassa tämä olet meitä vastaan tai meidän puolella cowboy politiikka sai lopullisen pisteen ja hyvä näin. Mielestäni moni asia on mennyt tosi hyvään suuntaan Obaman aikana ja eipä voi kun hyräillä tyytyväisenä sillä melkeinpä kaikesta satun olemaan samaa mieltä, liian lepsuja demokraatit ovat edelleenkin vaikka heille annettiin mandaatti toimia paljon rajumilla otteilla siihen ei voi olla ketään äänestäjä tyytyväinen.

Minustakin olet täysin oikeassa.
Terrori on vain köyhän ainoa käytettävissä oleva tapa käydä sotaa. Se on käytännössä lähes aina reaktiivista, eli puolustautumista hyökkäyssotaa vastaan.

Oli jotenkin uskomattoman yksisilmäistä, kuinka Madridin ja Lontoon terrori-iskuja meilläkin paheksuttiin, vaikka molemmat maat kävivät samaan aikaan oikeudetonta hyökkäyssotaa.
Sellaista kuin esimerkiksi Suomi käy juuri nyt.

Johtaja N.O.Bama Guantanamo Bayn kulttuurinrikastamisleiriltä kyselee,että mitä tekemistä Madridin ja Lontoon terroristi-iskujen tekijöillä oli hyökkäyssodan kanssa?Olivatko he Irakilaisia?