Terrorismin vastainen sota, 2001-2010

Profiilikuva
Blogit Americana
Marko Maunula on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Presidentti Obama on virallisesti luopunut terrorismin vastaisesta sodasta. Jo oli aikakin!

Valkoisen talon uusi turvallisuuspoliittinen doktriini jäi uutisissa pahasti Meksikonlahden öljyvuodon jalkoihin. Valitettavasti, sillä doktriini olisi ansainnut enemmän huomiota ja keskustelua, niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Julkistettu linjanmuutos monissa tapauksissa ainoastaan virallisesti vahvisti jo käytännössä vallinneen linjan. Obaman Yhdysvallat on nyt virallisesti luopunut ennaltaehkäisevän sodan konseptista. Amerikkalainen ulkopolitiikka painottaa nyt monitahoista diplomatiaa, pyrkien laajentamaan perinteisten diplomaattisten yhteistyökumppaneiden joukkoa nousevilla suurvalloilla, kuten Kiinalla ja Intialla.

Unilateralismi edustaa mennyttä maailmaa. Yhdysvallat toimii vastaisuudessa tiukemmassa yhteistyössä kansainvälisten organisaatioiden, kuten Naton ja YK:n, kanssa.

Yhdysvallat ilmoitti olevansa edelleen sodassa al-Qaidaa sekä sen liittolaisia vastaan, mutta se luopuu semanttisesti vajavaisesta ja strategisesti kyseenalaisesta ”sota terrorismia vastaan” -konseptista: terrorismi on vihollisen käyttämä taktiikka, ei vihollinen itse.

Lopuksi, Yhdysvallat lupasi kunnioittaa kansalaisoikeuksia, maan perusarvoja, sekä perustuslakia. Kansalaisten vapautta on huono puolustaa rajoittamalla kansalaisten vapautta.

Ensireaktiot uudistukseen ovat olleet positiivisia, jopa ajattelevan oikeiston parissa. Palinistien hysteerinen kiljunta alkanee pian, mutta todellisuudessa operoiva Amerikka on valmis ottamaan uudistuksen tyytyväisyydellä vastaan.

Soundtrack: Talk Talk, The Rainbow.