Marko Maunula seuraa Yhdysvaltojen politiikkaa ja populaarikulttuuria.

Teräsmies globalisoitui

Marko Maunula
Blogit Americana 29.4.2011 10:50

Sarjakuva-supersankarien kylänvanhin on nyt koko maailman asialla.

Action Comics -lehden uusimmassa numerossa Teräsmies ilmoittaa, että hän aikoo luopua Yhdysvaltain kansalaisuudesta. Teräsmies on kyllästynyt siihen, että hänen toimiaan tulkitaan Yhdysvaltain ulkopolitiikan jatkeena.

”Truth, justice, and the American way – it’s not enough anymore,” Teräsmies sanoo: ”The World’s too small, too connected.”

Vaikka monet ovat usein pilkanneet Teräsmiestä sekä muita sarjakuva-supersankareita liki fasistisiksi amerikkalaisen imperialismin kätyreiksi, hahmot ovat olleet poliittisesti huomattavasti hienovaraisempia, flirttaillen ajoittain myös vastakulttuurin kanssa. Watergate-skandaalin aikana Captain America jopa luopui univormustaan ja vaihtoi tilapäisesti nimensä.

Teräsmiehen kansalaisuudesta luopuminen on vahva poliittinen viesti amerikkalaisuuden ikonilta. Teräsmies, kuten monet hänen nuoremmat lukijansa, on nyt amerikkalainen globaali kansalainen. Maailman toivo on globalisaatiossa sekä kansallisvaltioiden merkityksen murenemisessa, ja Teräsmies tietää tämän.

Supersankarin päätös synkkaa hänen henkilöhistoriansa kanssa. Hän on kosminen kansalainen, joka saapui Yhdysvaltoihin laittomana siirtolaisena. Jotkut republikaanit ovat vihaisia Teräsmiehen päätöksestä, mutta tuskin yllättyneitä. Sillä kuten internetin poliittiset filosofit tietävät, Teräsmies on aina ollut demokraatti, kun taas Batman on selvästi republikaani.

Soundtrack: R.E.M., Superman.

Marko Maunula

Kirjoittaja on Yhdysvaltain historian professori Atlantassa.

Keskustelu

Ja USA:n oikeisto on raivoissaan.
Teräsmiestä tarvitaan puolustamaan USA:n etuja, minne vain päätetään hyökätäkin.
CNN, Fox ja maailman vapaa lehdistö, ynnä YK, seisovat edelleen järkähtämättä oikean asian lipunkantajina, todetaan tosin helpottuneesti.

Suosittelen tutustumaan Toveri Teräsmies -teokseen, se on itsenäinen tarina missä teräsmies putoaakin amerikkalaisen farmin sijaan ukrainalaiselle kolhoosille ja S:n sijasta sankaritrikoiden rintaa koristaakin sirppi ja vasara.

Joo, Superman: Red Son on kyllä vänkä, vaikka aikamoisissa sfääreissä mennäänkin.